Πολιτική

Βούτσης: Ο κ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ εξέφρασε προσωπικές απόψεις για μισθούς και επιχειρηματικότητα

Αποστάσεις από τις απόψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την οικονομία όπως διατυπώθηκαν την Τρίτη στην ομιλία του στο ΣΕΒ, κρατά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω», είπε ο Νίκος Βούτσηςς μιλώντας στο Action 24.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «πάντως λέτε ότι αυτές οι απόψεις είναι απόψεις Κασσελάκη, είναι προσωπικές απόψεις, δεν υπήρχαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ο Νίκος Βούτσης απάντησε: «σαν τέτοιες παρουσιάστηκαν άλλωστε και χθες. Κάποια ζητήματα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το πώς το κράτος βοηθάει την επιχειρηματικότητα ή παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή διαδικασία ή πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι, είναι επιπλέον σκέψεις, οι οποίες έρχονται από τον ίδιο, κατατέθηκαν και στο δημόσιο διάλογο και στον εσωτερικό διάλογο στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι «εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποιες συνεδριάσεις, Πολιτικής Γραμματείας, Κεντρικής Επιτροπής, συνεδρίου που θα συζητηθούν».
Ν. Βούτσης: Οι απόψεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ ήταν προσωπικές | Πρωϊνή Ζώνη | ACTION 24

Αναλυτικά ο Νίκος Βούτσης είπε σχολιάζοντας την ομιλία Κασσελάκη: «Βεβαίως τον άκουσα τον κ. Κασσελάκη. Προφανώς ανέφερε τις γενικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμά μας ως προς το ζήτημα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Από εκεί και πέρα βεβαίως ανέπτυξε και απόψεις ιδιαίτερες, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συζητηθούν. Ο ίδιος θα φροντίσει να συζητηθούν και στα αρμόδια όργανα και στο Συνέδριο του κόμματος γιατί υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες απόψεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και από το Συνέδριο μας.

Για παράδειγμα, για το ρόλο του κράτους, για το αναπτυξιακό κράτος, για τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη από τη φοροδιαφυγή, η οποία γίνεται σε όλα τα επίπεδα και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το ρόλο του μισθού, δηλαδή τη συμμετοχή στα κέρδη με την έννοια της αύξησης του μισθού των εργαζομένων και όχι, θα έλεγα, η χθεσινή άποψη που ακούστηκε και φαντάζομαι βεβαίως ότι θα την επιχειρηματολογήσει για συμμετοχή μέσω μετοχών.

Άρα ήταν μία παρουσία, η οποία σε γενικές γραμμές ως προς τα εργασιακά κυρίως ζητήματα, οι απόψεις κατατέθηκαν με σαφήνεια. Από εκεί και πέρα τα επιπλέον ζητήματα, που και ο ίδιος λόγω εμπειρίας ενδεχομένως θέλει να θέσει, θα τα θέσει. Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας ή κάτι τέτοιο, όπως έγινε στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει Αριστερά».

Η δημοσιογράφος τον ρώτησε: Το φοβάστε αυτό;

«Ναι, βεβαίως το φοβάμαι», απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν «Είναι δεξιά, αυτά που είπε χθες ο κ. Κασσελάκης;»

Ο Νίκος Βούτσης είπε: «Όχι, όχι. Εγώ δεν θέλω, δεν κάνω χαρακτηρισμούς. Μιλάω επί της ουσίας. Είναι προγραμματικά ζητήματα, τα οποία συζητιούνται όλα. Είναι σαφές αυτό. Θέλω να σας πω όμως ότι ακούω διάφορες εκφράσεις και διαφορετικές μεταξύ τους, όπως π.χ ότι χρειαζόμαστε μία νέα προοδευτική παράταξη, ένα νέο κόμμα. Πράγματα, τα οποία προφανώς όταν συγκληθούν τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκλεγμένα επίσης, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος εκλεγμένος, και πάμε προς το Συνέδριο, πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία με καλό πνεύμα να εξηγηθούν. Κατά τα άλλα δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία με οδηγούν σε σκέψεις σαν αυτές που σας είπα προηγουμένως».

Δημοσιογράφος: Πάντως πρόεδρε, αν καταλαβαίνω καλά, λέτε ότι αυτές οι απόψεις, στις οποίες αναφερθήκατε μία προς μία, δεν είναι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ, είναι απόψεις Κασσελάκη, αν κατάλαβα καλά. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν αυτές.

Νίκος Βούτσης: Ναι, και σαν τέτοιες παρουσιάστηκαν άλλωστε και εχθές.

Δημοσιογράφος: Είναι προσωπικές απόψεις του προέδρου δηλαδή;

Νίκος Βούτσης: Μερικά ζητήματα εξ αυτών. Δηλαδή σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το πώς το κράτος βοηθάει την επιχειρηματικότητα ή παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή διαδικασία ή πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι. Είναι επιπλέον σκέψεις, οι οποίες έρχονται από τον ίδιο. Κατατέθηκαν και στο δημόσιο διάλογο προφανώς και στον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντιστοιχούν σε αυτό που σας λέω περί αναπτυξιακού κράτους και το ρόλο του για τις υποδομές. Είναι τεράστιο τώρα το ζήτημα των υποδομών. Όλη η χώρα πλημμύρες, πυρκαγιές, στέγαστρο Καλατράβα, τρένα και τα λοιπά. Δηλαδή αυτό είναι μείζον θέμα και δεν είναι η επιχειρηματικότητα έξω από αυτό με την έννοια της συνευθύνης και της ευθύνης που θα πρέπει να αναλάβουν.

Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα και ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας, που είναι πολύ λεπτά ζητήματα, που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω και να αποσαφηνιστούν με την έννοια και των διαφορετικών απόψεων.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι απόψεις που είπατε κ. Βούτση, που ήταν οι προσωπικές απόψεις του κ. Κασσελάκη και εχθές τις ακούσαμε στο ΣΕΒ, έχουν τη θετική ανταπόκριση από τα μέλη του κόμματος;

Νίκος Βούτσης: Δεν μπορώ να ξέρω. Κοιτάξτε, εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει ακόμα και φαντάζομαι, εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποιες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής. Θα πάμε γρήγορα σε ένα έκτακτο Συνέδριο, διότι υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής γι’ αυτό. Δηλαδή, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν να γίνει η διαδικασία της εκλογής του προέδρου και να γίνει και Συνέδριο έκτακτο, εφ’ όλης της ύλης, αμέσως μετά. Άρα εφόσον δρομολογηθούν αυτά θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μία ψύχραιμη και σωστή συζήτηση.

Back to top button