Βορίδης: «Ο κ.Κασσελάκης λέει ότι θέλει να εκπροσωπεί την Αριστερά, αλλά αυτό δεν καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου»
«Φαίνεται ότι το μετεκλογικό κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ επαναλήφθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τώρα πια αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση. Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά συνδέονται με αυτό το οποίο -εγώ τουλάχιστον- έχω επισημάνει από την πρώτη στιγμή: Θεωρώ ότι είναι μία βαθιά στρατηγική κρίση αυτή, δεν έχει εύκολη λύση η οποία συνδέεται με τα πρόσωπα.
Η περιδίνηση αυτή γίνεται κατά τη γνώμη μου ακόμα πιο περίπλοκη και εξαιτίας τού ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δεν εκπέμπει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα», σημείωσε.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης τόνισε ότι η σύγχυση επιτείνεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι θέλει να εκπροσωπεί την Αριστερά.
Επεσήμανε, κατ’ επέκταση, ότι δεν θεωρεί πως η κρίση που βλέπουμε έχει εύκολη λύση ή εύκολο τέλος. «Η άποψή μου είναι ότι η περίπτωση του νέου αρχηγού και της συγκεκριμένης προσωπικότητας που έχει είναι αποτέλεσμα των αιτίων της κρίσης. Είναι σύμπτωμα της κρίσης. Δεν είναι αυτό το οποίο δημιούργησε την κρίση αλλά αυτό που δημιουργήθηκε από την κρίση», υπογράμμισε.
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως ευρύτερα για την πολιτική γεωγραφία μας αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος και ισχυρός πόλος αυτήν τη στιγμή είναι η ΝΔ, κάτι που είδαμε και στις αυτοδιοιοκητικές εκλογές. Ωστόσο, ανέφερε ότι πέραν όσων επανειλημμένως έχει πει και έχει δείξει ο πρωθυπουργός, υπάρχουν δύο παράγοντες που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να φέρεται αλαζονικά: «Ο πρώτος είναι ότι είναι δεύτερη τετραετία. Αν στην πρώτη τετραετία συνέβαινε κάτι κακό, είχες ένα επιχείρημα ότι -ρε παιδιά- δώστε λίγο χρόνο να μπορέσω να το φτιάξω. Τώρα με το που συμβαίνει κάτι κακό, θα σου πουν “ποιο χρόνο”;
Είστε τέσσερα χρόνια, άρα έπρεπε να το “χετε φτιάξει”. Αυτό κάνει τους πολίτες πολύ αυστηρούς στη δεύτερη τετραετία. Το δεύτερο είναι ότι στην πρώτη τετραετία είχαμε ένα επιχείρημα αν κάτι δεν πήγαινε καλά να πούμε “ωραία δεν πήγε καλά αλλά τι θέλετε τώρα, να ρθει ο ΣΥΡΙΖΑ;”. Τώρα, με το που το λες αυτό σου λένε ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς τον έχουμε πάει στο 13%. Τον πήγαμε στο 18%. Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχετε εσείς».
Όπως περαιτέρω εξήγησε, όλο αυτό σημαίνει «ότι όλη η ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι συγκεντρωμένη στην κυβέρνηση και αυτό κάνει την κριτική των πολιτών εξαιρετικά αυστηρή και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αλαζονείας». Ο ίδιος σημείωσε ότι τώρα είναι πιο δύσκολη πολιτικά η συνθήκη για τη ΝΔ από την πρώτη τετραετία.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τους «Σπαρτιάτες», ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «από πλευράς ποινικής διαδικασίας ζητείται η άδεια από το Κοινοβούλιο προκειμένου να ερευνηθεί το κατά πόσο οι συγκεκριμένοι βουλευτές τέλεσαν το αδίκημα της εξαπάτησης των ψηφοφόρων. Αυτό θέλει να ελέγξει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Εξήγησε πως αυτό είναι το αντικείμενο του ποινικού ελέγχου.
Από κει και πέρα θα κρίνει η Βουλή αν θα δώσει την άδεια και εν συνεχεία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους για να αποφασιστεί αν θα κινηθεί η διαδικασία, τελικώς, της ποινικής διώξεως. «Επειδή επίσης στο Εκλογοδικείο εκκρεμούν προσφυγές, το κατά πόσο το δικαστήριο αυτό θα συνυπολογίσει και θα συνεκτιμήσει την ποινική διαδικασία, είναι στη διακριτική του ευχέρεια», πρόσθεσε.