Βίτσας: Να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία με ή χωρίς τον Κασσελάκη
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε το αποτέλεσμα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όπως είπε: «Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχή. Δεν μπορεί στην Αθήνα να ψηφίζει στο τέλος το 25% ή και λιγότερο. Ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρώτος στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έρχεται στρατός, δεύτερη έρχεται η Εκκλησία και πάει λέγοντας» σημείωσε ο κ. Βίτσας.
«Η Νέα Δημοκρατία, που κέρδισε πραγματικά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχασε. Και αυτό είναι έκφραση και της αλαζονείας της, όχι μόνο της αλαζονείας της, αλλά και της αλαζονείας της. Είναι και έκφραση η οποία οδηγεί σε μια ρητορεία της βλακείας. Ακουγα τον κ. Βορίδη και έλεγε “ο ένας που έχασε είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο άλλος είναι και αυτός Νέα Δημοκρατία και τα λοιπά”. Αυτό τώρα είναι επιχείρημα;», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη το βράδυ των εκλογών, ο πρώην υπουργός απάντησε χαρακτηριστικα: «Δεν το κρίνω. Εγώ έχω τοποθετηθεί σαφώς για τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει συνέδριο, να μπουν τα βασικά ερωτήματα».
Μάλιστα, σχολίασε με νόημα πως «το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους».
«Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα “θέλουμε χρόνο κ.τ.λ.” πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες», σημείωσε.
Σε ερώτηση για τις συζητήσεις που αφορούν τον προοδευτικό χώρο τόνισε πως δεν αναφέρονται μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «αλλά και στο ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Πλεύση Ελευθερίας, δηλαδή και άλλα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν θα γίνουν ένα κόμμα».
Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, ο Δημήτρης Βίτσας εξήγησε «ότι μπορείς να αθροίσεις, θα έλεγε κανένας, το αποτέλεσμα των ευρωκοινοβουλευτικών εκλογών ότι από τη μία μεριά υπάρχουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τα οποία αθροιζόμενα είναι πολύ μεγαλύτερα από τη συντηρητική παράταξη».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες για κάτι τέτοιο και μάλιστα να φτιαχτεί ένα ενιαίο μετωπικό σχήμα».