Βασίλης Λαμπρόπουλος: Η οικογένεια των «παλαιοχριστιανών» επικαλείται ομοιότητες με την κοινότητα των Άμις
Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα παιδιά της οικογένειας που εντοπίστηκε να ζει σε λαγούμι στο χωριό Μάννα Κορινθίας.
Πρόκειται για τα τρία ανήλικα παιδιά της οικογένειας, δύο αγόρια 13 και 15 ετών καθώς και ένα μικρό κοριτσάκι έξι ετών. Ο 45χρονος και η 38χρονη έχουν ένα ακόμη κορίτσι 22 ετών, το οποίο φέρεται να είναι μητέρα ενός βρέφους.
Αμέσως μετά την εισαγγελική παραγγελία τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την περιοχή και μεταφέρθηκαν στην 25χρονη κόρη του 45χρονου η οποία είναι παιδί από τον πρώτο γάμο του.
Όμως αφότου το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο , τα παιδιά επέστρεψαν στην κοινότητα των παλαιοχριστιανών και ζουν πάλι με τους γονείς τους στις σπηλιές.
Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση με την οικογένεια που ζει σε λαγούμια και φέρει τόξα και βέλη.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο αστυνομικά τα θέματα, έχουμε μία ομάδα αυτοαποκαλούμενων παλαιοχριστιανών που ξαφνικά σε μεγάλη ηλικία θυμήθηκαν αυτή τη λογική του εναλλακτικού τρόπου ζωής και ζουν σε λαγούμια και κατακόμβες ως παλαιοχριστιανοί.
Να τους πει κάποιος ότι ο Διοκλητιανός έχει πεθάνει εδώ και αρκετούς αιώνες και δεν κινδυνεύουν από κάποιον Ρωμαίο αυτοκράτορα.
Έγινε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και βρέθηκαν στοιχεία και εκείνοι επικαλούνται ότι μοιάζουν με δύο άλλες περιπτώσεις, με τους Άμις στην Αμερική που είναι μία ομάδα 30.000 ατόμων που είναι οι λεγόμενοι «νεοβαπτιστές», ρεύμα που ξεκίνησε το 1850 απ΄τη Ζυρίχη.
Οι Άμις στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι την 8η τάξη, είναι πιο οργανωμένοι, δεν ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, έχουν ζητήματα με αιμομιξίες, με γενετικές ανωμαλίες λόγω ότι δεν μπορούν να κάνουν σχέσεις με άλλους αλλά να αναπαράγονται στο πλαίσιο της δίκης τους κοινότητας», είπε αρχικά.
«Υπάρχουν και οι «παλαιόπιστοι», που προέρχονται από ένα σχίσμα της ρωσικής εκκλησίας από το 1666, και είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Όμως και πάλι δεν ζουν σε αυτές τις συνθήκες όπως αυτοί», συμπλήρωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.
«Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι τα παιδιά. Δεν ξεκαθάρισαν τις απόψεις τους και σε τι στοχεύουν. Είναι προσωπικές απόψεις των γονέων αυτές οι καταστάσεις.
Μπορεί να είναι αλλά 1-2 σπίτια, δεν είναι μια μεγάλη ομάδα και δεν είναι αναπτυγμένο στην Ελλάδα ένα τέτοιο ζήτημα γιατί θα είχαν εντοπιστεί. Θα ερευνηθεί για το ποιοί είναι και τι αντιλήψεις είναι. Είναι ένα θέμα που είναι «φρέσκο», δεν είναι από παλιά», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.
Γ. Μαρακάκης: «Δεν θα έχει καλή κατάληξη αυτό»
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης αναφέρθηκε στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.
«Η παρέμβαση του εισαγγελέα έχει να κάνει με την προστασία των ανήλικων παιδιών. Το ότι δεν είχαμε μάθει έως τώρα γι΄αυτούς σημαίνει πως δεν ενοχλούν. η ιστορία έχει δείξει πως τέτοιες αιρετικές συμπεριφορές δεν έχουν ποτέ καλό αποτέλεσμα. Έχουμε δει τι σημαίνει μακελειό.
Ο μανδύας που επικαλούνται τέτοιες ομάδες είναι τα παιδιά. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι «δεμένο» ως αίρεση.
Το ζήτημα είναι να ερευνηθεί πώς προέκυψαν τα παιδιά, ποιος τα φροντίζει, η μόρφωση τους είναι θέμα πιο τυπικό και ίσως με αυτή την αφορμή αυτό να υπάρξει προστασία. Παρά την εισαγγελική παρέμβαση είδαμε πως η αδερφή που πήρε τα παιδιά τα επέστρεψε στην ίδια κατάσταση. Δεν θα έχει καλή κατάληξη αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thecaller.gr