Βασιλιάς Κάρολος και πρίγκιπας Ουίλιαμ χαιρέτησαν τα πλήθη έξω από το Μπάκιγχαμ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου το μεσημέρι του Σαββάτου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, παρουσία 2.000 προσκεκλημένων, ανάμεσα στους οποίους βασιλείς, βασίλισσες και ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Η βασιλική οικογένεια κάνει τις τελευταίες πρόβες και υποδέχεται πολιτικούς και «γαλαζοαίματους» από όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα, ο βασιλιάς Κάρολος μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ περπάτησαν έξω από το Μπάκιγχαμ και χαιρέτησαν τον κόσμο που έχει κατασκηνώσει έξω από τα ανάκτορα προκειμένου να δουν από κοντά τη μεγαλοπρεπή τελετή.
Οι δυο τους αντάλλαξαν χειραψίες και χαμόγελα με τον κόσμο ενώ άλλοι επευφημούσαν τον Κάρολο φωνάζοντας «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».
«Δεν κοιμάστε και πολύ εδώ πέρα, όπως μαθαίνω», είπε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε μια γυναίκα, αναφερόμενος στον κόσμο που ζει σε σκηνές και έχει ήδη δημιουργήσει μια γιορτινή ατμόσφαιρα, παρά την βροχόπτωση.
Ο βασιλιάς και ο γιος του, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Κέιτ, συζήτησαν με πολλούς ανθρώπους και πόζαραν για σέλφι μαζί τους.
Joyous scenes amongst the crowds as The King and the Prince and Princess of Wales undertake an impromptu walkabout #Coronation pic.twitter.com/G25VNr0mFB
— Rebecca English (@RE_DailyMail) May 5, 2023
Σημειώνεται ότι τελετή στέψης δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 χρόνια.
Οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στο θρόνο έπειτα από το θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο 74χρονος μονάρχης, συνοδευόμενος από την 75χρονη βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο αββαείο του Ουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και ασφαλώς εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.
Μολονότι η προετοιμασία της τελετής έγινε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό σ’ ένα Ηνωμένο Βασίλειο σε πλήρη κρίση εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, οι πιο ένθερμοι λάτρεις της βασιλείας έχουν εγκατασταθεί, σε μερικές περιπτώσεις εδώ και μία εβδομάδα, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ώστε να βρεθούν στην πρώτη σειρά.
Οι ξένοι προσκεκλημένοι φθάνουν στο Λονδίνο και σήμερα έχει οργανωθεί δεξίωση προς τιμήν τους.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τις πρόβες των παρελάσεων και της ίδιας της τελετής, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.
Όλα είναι ρυθμισμένα στο χιλιοστό σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953.
«Θα είναι μια ιστορική στιγμή και ένα εξαιρετικό θέαμα», λέει η 81χρονη Μάργκαρετ Τίνσλεϊ, την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο συνάντησε κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Είναι κάτι που δεν γνωρίσαμε ποτέ».
Η συνταξιούχος Λιν Φάουλερ βρίσκει ωστόσο την ατμόσφαιρα πολύ λιγότερο εορταστική απ’ ό,τι ήταν πέρυσι κατά τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ Β’: «Υπήρχε μεγαλύτερος ενθουσιασμός, ήταν πιο συναρπαστικό, τώρα είμαι λίγο απογοητευμένη».
Αρχηγός της προτεσταντικής Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος θα δώσει το βασιλικό όρκο και θα λάβει το χρίσμα από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.
Στη συνέχεια θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Η βασίλισσα Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα στεφθεί επίσης.
Συνοδευόμενο από σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς, το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα ενεργά μέλη της μοναρχίας θα χαιρετίσουν το πλήθος από τον διάσημο εξώστη.
Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο Χάρι, θα βρεθεί στο αββαείο χωρίς τη σύζυγό του, την Μέγκαν Μαρκλ, και τα δύο παιδιά τους. Αναμένεται ότι θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.
– Ερωτηματικά για το μέλλον –
«Είναι μια στιγμή τεράστιας εθνικής υπερηφάνιας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Είναι μια έκφραση του εθνικού χαρακτήρα μας και μια ευκαιρία για εμάς να κοιτάξουμε προς το μέλλον σε πνεύμα υπηρεσίας, ελπίδας και ενότητας».
Ο Κάρολος έχει επιδιώξει να ανανεώσει την τελετή της στέψης, η οποία θα είναι πιο σύντομη από εκείνη της μητέρας του, ενώ έχει προσκαλέσει και αξιωματούχους μη χριστιανικών θρησκειών.
Πολλά έχουν γίνει για να συμμετάσχει το κοινό στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν την Κυριακή με γεύματα μεταξύ γειτόνων και με μια συναυλία στον πύργο του Ουίνδσορ, ενώ η Δευτέρα θα είναι αργία.
Ο Κάρολος και η Καμίλα έχουν ηχογραφήσει μια ανακοίνωση, η οποία θα μεταδίδεται στο λονδρέζικο μετρό και περιλαμβάνει το περίφημο «mind the gap», «προσοχή στο κενό», το μήνυμα που ακούγεται στους συρμούς και προειδοποιεί τους επιβάτες για το κενό ανάμεσα στο βαγόνι και την αποβάθρα.
Όμως ο Κάρολος Γ’ παραμένει λιγότερο δημοφιλής από τον κληρονόμο του, τον Ουίλιαμ, ο οποίος συμμετέχει ήδη σημαντικά στις δημόσιες υποθέσεις και χθες, Πέμπτη, βρέθηκε ανάμεσα στους πολίτες μαζί με τη σύζυγό του, την Κέιτ, σε μια παμπ της λονδρέζικης συνοικίας του Σόχο. Επίσης πολλοί Βρετανοί έχουν αλλού το μυαλό τους, κυρίως στον πληθωρισμό που εδώ και μήνες τρέχει με ρυθμό πάνω από 10%.
Η στέψη έχει εξάλλου δώσει την ευκαιρία για να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Κάθε παράταξη κρατάει αυτό που την βολεύει από τις διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την περίσταση: το θεσμό εξακολουθεί να υποστηρίζει μια μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών, όμως η υποστήριξη αυτή βρίσκεται σε υποχώρηση, κυρίως μεταξύ των νέων.
Ενώ ήταν σχεδόν αόρατοι επί Ελισάβετ Β’, οι αντιμοναρχικοί καλούν σε διαδήλωση αύριο, Σάββατο, στο Λονδίνο, όπου θα είναι ανεπτυγμένοι περισσότεροι από 11.000 αστυνομικοί.
Σημειώνεται ότι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 14 άλλες χώρες στις οποίες ο Κάρολος Γ’ είναι αρχηγός του Κράτους, η ατμόσφαιρα είναι ως επί το πλείστον παγωμένη.
Το Μπελίζ και η Τζαμάικα είπαν πως θέλουν να γίνουν γρήγορα δημοκρατίες, όπως έκαναν το 2021 τα Μπαρμπέιντος. «Πολλοί Τζαμαϊκανοί είχαν θερμά αισθήματα για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», εξήγησε η υπουργός Μαρλίν Μαλάχου Φόρτε. «Όμως δεν ταυτίζονται με τον βασιλιά Κάρολο».
Πηγή: thecaller.gr