Βαρβιτσιώτης: Κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος θα έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης
«Οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος μπορεί αύριο να κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο αναπτυγμένη οικονομικά, να δώσει ελπίδα στους νέους ανθρώπους και να φέρει αύξηση των εισοδημάτων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερότητα, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στην προτίμηση των Ελλήνων πολιτών «θα είναι μια κυβέρνηση πρωτοφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης».
Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι υπερασπίζεται την κληρονομιά και τους συμβολισμούς του ΠΑΣΟΚ, «από το κίνημα των Πρασινοφρουρών μέχρι τη ρουσφετοκρατία».
Σε ό,τι αφορά τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έρχονται στη ΝΔ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι απορρίπτουν τη διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ, «την βάζουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά, «έχει δείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη από άλλους χώρους», τα οποία, όταν εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα, «εντάσσονται βέβαια και στην παράταξη».
Και αυτό αφορά τον κ. Σκέρτσο και οποιονδήποτε άλλο δεν προήλθε από τη ΝΔ.
Μιλώντας για την αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι η αποστολή συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων [σ.σ.: για την εθνική επέτειο] από τον Τούρκο Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα είναι κάτι που δεν συνηθίζεται για την 25η Μαρτίου και δείχνει μια τάση αποκλιμάκωσης, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Τόνισε ωστόσο ότι το βασικό μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Πρόσθεσε δε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Ελλάδα δεν υπήρξε συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ επισήμανε ότι στο πλαίσιο της Ευρώπης «έχει ασκηθεί από την κυβέρνηση κάθε δυνατή πίεση», ώστε να καταστούν τα ελληνοτουρκικά αντικείμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής.