Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι προσφυγές «τρενάρουν» την απόφαση

«Μπλόκο» στην ολοκλήρωση της ανάκρισης για την υπόθεση μη υλοποίησης της σύμβασης 717 σχετικά με την αναβάθμιση του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου βάζουν οι προσφυγές των κατηγορουμένων για τις εγγυήσεις που τους επιβλήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στους 23 κατηγορουμένους στην υπόθεση που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν επιβληθεί εγγυήσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ, χωρίς κανείς από αυτούς να έχει καταβάλει εγγύηση. Αντιθέτως, προσέφυγαν κατά της απόφασης, ζητώντας μείωση της εγγυοδοσίας. Οι περισσότεροι κατέθεσαν προσφυγές απευθείας στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και ζήτησαν τη μείωση της εγγύησης, ενώ 4-5 κατηγορούμενοι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Αν και η ανακρίτρια είχε δώσει προθεσμία για την καταβολή των εγγυήσεων μέχρι το τέλος Σεπτέμβριου, εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις για το ύψος αυτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για προσφυγές σχετικά με ακυρότητες κατά τη διαδικασία.

Αλλαγή ανακριτή

Στο μεταξύ όμως, όσο εκκρεμούν οι αποφάσεις για τις εγγυοδοσίες, μια κατηγορούμενη υπάλληλος ΕΡΓΟΣΕ προκάλεσε εξελίξεις στην πορεία της ανάκρισης, αφού στράφηκε κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου και της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα, προκαλώντας την αποχώρηση της δεύτερης, για λόγους ευθιξίας, από την υπόθεση.

Η κατηγορούμενη υπάλληλος, στην οποία είχε επιβληθεί εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, κατέθεσε σε βάρος των δύο λειτουργών της Δικαιοσύνης μήνυση για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, αίτηση εξαίρεσης, πειθαρχική αναφορά και αγωγή κακοδικίας, η οποία θα συζητηθεί τον Νοέμβριο.

Η κίνηση αυτή οδήγησε την ανακρίτρια στην απόφαση αυτοεξαίρεσης για λόγους ευθιξίας, ενώ πλέον ορίστηκε νέος ανακριτής που θα μελετήσει την υπόθεση και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κήρυξη του πέρατος της ανάκρισης.

Στη μήνυση που έχει υποβάλει η κατηγορουμένη, στρέφει τα βέλη της κυρίως στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, για την οποία φέρεται να υποστηρίζει πως «κατά τη διάρκεια της απολογίας μου, παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή περί τήρησης αμερόληπτης, ευπρεπούς, απαθούς και ψύχραιμης συμπεριφοράς του δικαστή, καθώς οι ερωτήσεις της (άκρως επιθετικό ύφος και λεξιλόγιο) υποδήλωναν απαίτηση απόσπασης ομολογίας ή δήλωσης μετανοίας εκ μέρους μου, οι δε απαντήσεις μου, ανταποκρινόμενες στα πραγματικά περιστατικά, δεν περιλαμβάνουν τίποτε εκ των δύο (τα οποία παρανόμως απαιτούσε η αναφερομένη)».

Στη μήνυσή της η κατηγορούμενη υπάλληλος κάνει λόγο για «προκαταβολική τιμωρία» των κατηγορουμένων και υποστηρίζει πως όταν ανακρίτρια και εισαγγελέας ερωτήθηκαν από έτερο κατηγορούμενο σχετικά με το υψηλό ποσό εγγυοδοσίας που του επιβλήθηκε (900.000 ευρώ), η απάντηση ήταν «για τους 57 νεκρούς». Η κατηγορουμένη υποστηρίζει πως η ίδια δεν είχε επ’ ουδενί δυνατότητα καταβολής 600.000 ευρώ ως εγγύηση και ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών της και τον έλεγχο των συναλλαγών της σε βάθος 20ετίας, ενώ ξεκαθαρίζει πως είναι υπάλληλος και όχι υψηλά αμειβόμενο στέλεχος.

Στην πειθαρχική αναφορά που υπέβαλε, η οποία έχει πάρει το δρόμο για τα ευρωπαϊκά Οργανα, κάνει λόγο για παραβίαση σειράς διατάξεων που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων των δύο δικαστικών λειτουργών. Κατά την κατηγορουμένη «χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικός λόγος επιβολής του περιοριστικού όρου καταβολής εγγυοδοσίας 600.000€ η βαρύτητα του εγκλήματος, αν και ρητά απαγορεύεται από τον νομοθέτη να αποτελεί τον μοναδικό δικαιολογητικό λόγο επιβολής της προσωρινής κράτησης ή των επαχθέστερων περιοριστικών όρων».

«Απόλυτη εκτροπή»

Προς υποστήριξη του ισχυρισμού της ότι υπάρχει «απόλυτη εκτροπή των πειθαρχικά αναφερόμενων δικαστικών λειτουργών», η κατηγορουμένη σημειώνει πως στη δικογραφία της Λάρισας που αφορά στο δυστύχημα των 57 νεκρών δεν της επιβλήθηκε κανένας όρος. «Και η εκτροπή εκ μέρους των πειθαρχικά αναφερομένων είναι προκλητικά ηχηρή και αποκτά άλλες διαστάσεις, αν ληφθεί υπ’ όψιν η περίπτωση του Π.Κ. (άλλος κατηγορούμενος), στον οποίον, κατόπιν εισήγησης της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η 18η ανακρίτρια επέβαλε τον περιοριστικό όρο της εγγυοδοσίας των 10.000€!», αναφέρει, εξηγώντας ότι αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και είχε την ίδια θέση με τον συγκατηγορούμενό της.

Μάλιστα, αυτή η διαφορετική αντιμετώπισή της από τις δικαστικές αρχές σε σχέση με τον συγκατηγορούμενό της αποτελεί και τον κορμό της αίτησης εξαίρεσης που έχει υποβάλει σε βάρος των δύο λειτουργών της Δικαιοσύνης. Τέλος, με την αγωγή κακοδικίας σε βάρος των Παπανδρέου – Σαλάππα φέρεται να αιτείται ως αποζημίωση 100.000 ευρώ.

Πάντως, μόλις ολοκληρωθεί η ανάκριση, η δικογραφία θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου, αν υπάρξει και σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών, να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button