Κόσμος

Το καθεστώς της «Μπλε Γραμμής»: Αποτελεί το όριο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και βρίσκεται στην καρδιά της σύγκρουσης με την Χεζμπολάχ

Η Μπλε Γραμμή είναι το γεωγραφικό όριο που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν, το οποίο έχει τεθεί από τον ΟΗΕ το 2000 για να διαπιστωθεί αν το Ισραήλ είχε αποσυρθεί τότε πλήρως από τον Λίβανο. Ορίζεται επίσημα ως «γραμμή απόσυρσης» και όχι ως «σύνορο». Ως εκ τούτου, αποτελεί αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης συνοριακής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, επαναφέρουν το ενδιαφέρον για το καθεστώς που ισχύει για το συγκεκριμένο όριο, που έρχεται έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες καθώς γύρω από τη Μπλε Γραμμή προβλέπεται να ισχύσει η εκεχειρία που πρότειναν σε κοινή τους δήλωση λίγο νωρίτερα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Η χάραξη της Μπλε Γραμμής βασίστηκε στην ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού πριν από τις 14 Μαρτίου 1978 και δεν πρέπει να συγχέεται με την Πράσινη Γραμμή, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1949 ως γραμμή ανακωχής του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου του 1948, αν και στην ουσία την ακολουθεί λεπτομερώς, εκτός από κάποιες λίγες διαφοροποιήσεις που δεν υπερβαίνουν καν τα 500 μέτρα.

Στις 17 Απριλίου 2000, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Λίβανο, η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν έδειξε διάθεση να συμμετάσχει στη σήμανση των συνόρων. Έτσι, ο ΟΗΕ διεξήγαγε τη δική του έρευνα πεδίου.

Οι χαρτογράφοι των Ηνωμένων Εθνών εργάστηκαν επιτόπου για να προσδιορίσουν μια γραμμή που θα έπρεπε να υιοθετηθεί για πρακτικούς λόγους επιβεβαίωσης της ισραηλινής αποχώρησης. Αν και συμφωνήθηκε ότι αυτή δεν θα ήταν επίσημη οριοθέτηση των συνόρων, ο στόχος ήταν να εντοπιστεί μια γραμμή στο έδαφος που να συμμορφώνεται στενά με τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια του Λιβάνου, λαμβάνοντας υπόψη τα καλύτερα διαθέσιμα χαρτογραφικά και άλλα τεκμηριωμένα στοιχεία.

Όταν ολοκληρώθηκε η χάραξη της Γραμμής από τις υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού, οι κυβερνήσεις τόσο του Ισραήλ, όσο και του Λιβάνου εξέφρασαν επιφυλάξεις, όμως αποδέχτηκαν ότι ο προσδιορισμός αυτής της γραμμής ήταν αποκλειστικά ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και επιβεβαίωσαν ότι θα σεβαστούν τη γραμμή όπως προσδιορίστηκε.

Έκτοτε, η γραμμή αποχώρησης ονομάστηκε Μπλε Γραμμή σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΗΕ.

Πηγές: UN, Atlantic Council, Wikipedia

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button