Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά μέσα σε μπαταρίες τηλεειδοποίησης που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ, λένε Λιβανέζοι αξιωματούχοι
Ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία για να τοποθετήσουν εκρηκτικά μέσα σε μπαταρίες συσκευών επικοινωνίας που κατέληξαν στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν κρυμμένοι μέσα στις μπαταρίες τηλεειδοποιητών, καθιστώντας τους πρακτικά μη ανιχνεύσιμους, και προκάλεσαν εκρήξεις που σκότωσαν τουλάχιστον 37 άτομα και τραυμάτισαν σχεδόν 3.000, μεταξύ αυτών και παιδιά.
Η επίθεση συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν οι τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ εξερράγησαν, ενώ την επόμενη ημέρα, αντίστοιχα εκρηκτικά εντοπίστηκαν και σε ασυρμάτους. Η Χεζμπολάχ, έχοντας αποφύγει τη χρήση κινητών τηλεφώνων για να αποτρέψει πιθανή διείσδυση, στράφηκε στην αναλογική τεχνολογία, αλλά βρέθηκε απροετοίμαστη για την επίθεση που προκάλεσε απώλειες τόσο στους μαχητές όσο και σε αμάχους.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν από ηλεκτρονικά μηνύματα, ενώ η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ φέρεται να συνεργάστηκε με τον ισραηλινό στρατό στην επιχείρηση, σύμφωνα με το CNN. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, έδωσε συγχαρητήρια για τις “εξαιρετικές επιτυχίες” μετά την επίθεση.
Η προέλευση των τηλεειδοποιητών και των ασυρμάτων αποτελεί κομβικό σημείο στην έρευνα, με τις λιβανέζικες αρχές να εντοπίζουν την προέλευση των συσκευών στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Εταιρείες όπως η Gold Apollo από την Ταϊβάν και η ICOM από την Ιαπωνία διέψευσαν οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ εικονικές εταιρείες, όπως η BAC Consulting στην Ουγγαρία και η Norta Global Ltd στη Βουλγαρία, εμπλέκονται στην διακίνηση των συσκευών.
Η επιχείρηση φαίνεται να περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο δίκτυο κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων, με τις αρχές σε Ταϊβάν και Ευρώπη να προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή διαδρομή των συσκευών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 5.000 τηλεειδοποιητές κατευθύνθηκαν στο Χονγκ Κονγκ και 3.000 στην Αυστραλία από την Gold Apollo, ενώ άλλες παραγγελίες εντοπίζονται σε ΗΠΑ και Ουγγαρία.
Η Χεζμπολάχ κατηγορεί άμεσα το Ισραήλ για τις επιθέσεις, ενώ η λιβανέζικη αποστολή στον ΟΗΕ κατέθεσε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας ότι οι συσκευές τροποποιήθηκαν “επαγγελματικά” από ξένα στοιχεία πριν φτάσουν στη χώρα. Το πώς οι συσκευές αυτές έφτασαν σε χέρια της Χεζμπολάχ παραμένει αδιευκρίνιστο, με το δίκτυο των εμπλεκομένων να περιλαμβάνει υποτιθέμενες εταιρείες-βιτρίνες, αδιευκρίνιστα logistics και διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες.
Οι επιθέσεις έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών συσκευών, με ειδικούς να σημειώνουν ότι η τροποποίηση του λογισμικού και του υλικού των μπαταριών αποτέλεσε σημαντική πρόκληση. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα εκρηκτικών Σον Μουρχάουζ, η χρήση μικροσκοπικών εκρηκτικών φορτίων και πυροδοτικών μηχανισμών ενσωματώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αόρατη ακόμη και σε σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές.
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες. Οι έρευνες στην Ταϊβάν, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία συνεχίζονται, με τους ειδικούς να αναμένουν περισσότερες αποκαλύψεις για το δίκτυο και τις διασυνδέσεις των εμπλεκόμενων φορέων.
Πηγή: thecaller.gr