Υγεία

Το φθινόπωρο δεν ξεχνάμε τα εμβόλια των παιδιών

Τo πρώτο κουδούνι χτύπησε. Καθώς όλοι μπαίνουμε και πάλι στη ρουτίνα της καθημερινότητας και επισκέπτομαστε τον παιδίατρο για βεβαιώσεις σχολείων και δραστηριοτήτων ή για τις πρώτες ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά, είναι καλό να συζητήσουμε με τον γιατρό μας και τα εκκρεμή εμβόλια του παιδιού.

Δυστυχώς, η πανδημία προκάλεσε μια άνευ προηγούμενου υποχώρηση των εμβολιασμών. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι συντριπτικά (1):

Στη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη υποχώρηση των εμβολιασμών εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ μόνο το 2021 υπολογίζεται ότι 25.000.000 νεογνά στερήθηκαν σωτήρια για τη ζωή τους εμβόλια.

Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να ξαναδούμε τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών και να τα εμβολιάσουμε με πρώτες ή αναμνηστικές δόσεις όλων των υποχρεωτικών εμβολίων (2).

Την ίδια ώρα, η γρίπη, ενσκήπτει απειλητική. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, με ή χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα (3).

Με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας και την “ύπνωση” του ανοσοποιητικού στη διάρκεια της καραντίνας τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο ανησυχητικά.

Μια επιλογή που θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας είναι και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που πλέον αποζημιώνεται και για τα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών.

“Ο εμβολιασμός με τον HPV μπορεί να προλάβει πάνω από τους 8 στους 10 καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό και 9 στα 10 περιστατικά γεννητικών κονδυλωμάτων”, σημειώνει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», κυρία Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, συμπληρώνοντας ότι “ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό HPV”.

Πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός κατά του HPV;

Ιδανικά στην ηλικία των 9-11 ετών, όταν υπάρχει ακόμη συστηματική παρακολούθηση από τον παιδίατρο, η ανοσολογική απάντηση είναι η μέγιστη και δεν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα, σημειώνει η ειδικός.

“Όσο πιο νωρίς ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα, τόσο πιο νωρίς μπορεί να εμφανιστούν νοσήματα από τον HPV. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις ιδιαιτερότητες του τραχήλου των νεαρών γυναικών και εφήβων, που είναι πιο ευάλωτος σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, άρα και πιο επιρρεπής σε λοίμωξη από τον ιό HPV”, εξηγεί η κυρία Τσίτσικα.

Το δοσολογικό σχήμα για τα παιδιά έως 15 ετών περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με μεσοδιάστημα έξι μηνών, ενώ για τους νέους έως 18 ετών πρέπει να χορηγηθούν τρεις δόσεις μέσα σε ένα εξάμηνο.

Είναι ασφαλές;

“Τα εμβόλια έναντι του HPV κυκλοφορούν από το 2006 και έχουν περάσει από πολλούς και ενδελεχείς ελέγχους. Η εμπειρία μας από τη χορήγηση πάνω από 270 εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως επιβεβαιώνει το προφίλ ασφάλειάς τους”, επισημαίνει η κυρία Τσίτσικα.

Ο εμβολιασμός προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας στις γυναίκες, τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νεαρές γυναίκες 15-44 ετών, αλλά και από άλλες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου, τον καρκίνο του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα (σε γυναίκες και άνδρες) και τον καρκίνο του πέους.

Η πρωτοπόρος στην καθιέρωση του μαζικού εμβολιασμού κατά του HPV Αυστραλία, αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει επιτύχει την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το 2035, ενώ τον ίδιο στόχο προσπαθούν να κατακτήσουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς για το 2040 και η Νορβηγία για το 2043.

1. https://www.who.int/news/item/15-07-2022-covid-19-pandemic-fuels-largest-continued-backslide-in-vaccinations-in-three-decades
2. https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-paidiwn-kai-efhbwn/10289-ethniko-programma-emboliasmwn-paidiwn-kai-efhbwn-2022
3. https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/vaccines/risk-groups

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button