Events

Το 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Μια μεγάλη γιορτή βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας! Θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε για βιβλία, για λογοτεχνία και για θεωρία, θα ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, θα δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα της πόλης, και θα αφουγκραστούμε έναν διαφορετικό πολιτισμό, στους αντίποδες των κυρίαρχων αφηγήσεων. Επιπρόσθετα, θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε βιβλία από ανεξάρτητους, μικρούς εκδοτικούς οίκους. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για το 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο!

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00 – 20:45_θεωρίες
Εργασία, τεχνολογία και εκμετάλλευση: Προς έναν σύγχρονο λουδισμό;

Πώς επηρεάζει η τεχνολογία την εργασία και τις εργαζόμενες; Είναι η εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών στην παραγωγή μια διαδικασία «αντικειμενικά» προοδευτική, που δίνει τη δυνατότητα για λιγότερη και λιγότερο κοπιαστική εργασία, ωθώντας έτσι δυνητικά προς έναν «κομμουνισμό της πολυτέλειας»; Ή, πρόκειται μήπως για μια ουδέτερη, τεχνική διαδικασία, το όποιο θετικό αποτύπωμα της οποίας εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση της; Συζητάμε για τη σχέση της τεχνολογίας με τις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, την οργάνωση της εργασίας και τις σχέσεις εξουσίας. Επιστρέφουμε στους λουδίτες και το κίνημά τους στις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης και αναρωτιόμαστε αν πρέπει κι εμείς σήμερα να «σπάμε μηχανές», να αντιστεκόμαστε στην αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας και του ελεύθερου χρόνου, ή αν η αντίδραση στην τεχνολογική εξέλιξη, την αυτοματοποίηση των παραγωγικών λειτουργιών και των εργασιακών καθηκόντων, και την πληροφοριοποίηση, συνιστά απλώς ένα συντηρητικό, τεχνοφοβικό ένστικτο σε έναν κόσμο που αλλάζει.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!

  • Αλέξανδρος Γεωργίου, affect
  • Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος
  • Ελένη Τσατσαρώνη, ανθρωπολόγος της επιστήμης και της τεχνολογίας

Συντονίζει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μάγμα

21:00 – 22:45_αντιστάσεις
Έμφυλες ελευθερίες: Κινηματική διεκδίκηση ή/και θεσμική αναγνώριση

Το στίγμα των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ αγώνων έχει αρχίσει πλέον να γίνεται φανερό και στη δημόσια σφαίρα της πολιτικής, όπως απηχούν οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη θεσμική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ή η ανάδειξη της έμφυλης βίας ως συστατικού παράγοντα αναπαραγωγής της κοινωνικής ανισότητας. Ταυτόχρονα, στη σφαίρα του πολιτισμού, από την αρθρογραφία και το διαδίκτυο μέχρι την τηλεόραση, το σινεμά και τις εκδόσεις, οι λόγοι για τα φεμινιστικά και τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα πολλαπλασιάζονται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς. Μόνο που απέναντι σε μια ορατότητα που διεκδικείται με σκληρούς αγώνες δεκαετιών, αρθρώνεται μια στρατηγική ενσωμάτωσης και εκμηδένισης του ριζοσπαστικού πυρήνα αυτών των αγώνων: ροζ ξέπλυμα, ιδιοποίηση φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ λόγων από κυρίαρχες πολιτικές και πολιτισμικές κανονικότητες, εμπορευματοποίηση, φεμοεθνικισμός και ομοεθνικισμός. Ποια τα όρια ανάμεσα στις κινηματικές νίκες και την συστημική ενσωμάτωση; Τι σηματοδοτεί η θεσμική αναγνώριση για την κινηματική αντίσταση; Και πώς μπορεί να κερδηθεί ορατότητα και ελευθερίες χωρίς πολιτικές υποχωρήσεις;

  • Ζωή Κόκκα, περιοδικό yusra
  • Στέλιος Κυρμουτσέλης, φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Κιουρί-at
  • Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονική συνυπεύθυνη Orlando LGBT+

συντονίζει η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, Εκτός Γραμμής

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00 – 20:45_αφηγήσεις
Ιστορία και ιστορίες: Διασώζοντας τη ματιά των αφανών

Η ιστορική έρευνα και η λογοτεχνική παραγωγή είναι συνήθως δύο κόσμοι διαφορετικοί. Τι συμβαίνει όμως όταν το αντικείμενο από το οποίο αντλούν τα θέματα τους είναι κοινό; Πώς διασώζουν τη ματιά των αφανών, πώς τροποποιούν την πρόσληψη γεγονότων και περιόδων; Πώς φέρνουν στην επιφάνεια κοινωνικές σχέσεις εκμετάλλευσης και καθυπόταξης, και δίνουν ορατότητα σε υποκείμενα αποκλεισμένα από την κυρίαρχη ιστοριογραφία; Σε αυτή τη συζήτηση θέλουμε να μιλήσουμε για την ιστορία και τις ιστορίες: για την Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο, τη «μεγάλη» ιστορία με τη συνολική ερμηνευτική ματιά· αλλά ακόμα περισσότερο για τις ιστορίες με γιώτα μικρό: τις μικροϊστορίες των ανθρώπων που την κινούν, στις οποίες η λογοτεχνία, αλλά και η ιστορική έρευνα όλο και πιο πολύ, δεν δίνουν απλώς χώρο, αλλά κάτι παραπάνω: Δανείζονται και τη ματιά τους.

  • Βαγγέλης Πούλιος, μεταφραστής
  • Νίκος Σκοπλάκης, ιστορικός, μεταφραστής
  • Χρίστος Μάης, Ψηφίδες

συντονίζει η Δήμητρα Ευσταθίου, Angelus Novus

21:00 – 22:45_θεωρίες
Είναι ο Μαρξ «ψόφιο σκυλί»;

Είναι η θεωρία του Μαρξ πλέον ένα παλιό εργαλείο άλλων εποχών; Έχει ο σύγχρονος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής προσπεράσει τις καταστατικές μαρξικές έννοιες και αναλύσεις; Αν όχι, τότε τι κάνει τον μαρξισμό να μοιάζει συχνά υπόθεση γερασμένων διανοουμένων αντί για μαζικό ιδεολογικό ρεύμα; Οφείλεται αυτό μόνο στον δυσμενή πολιτικό και ιδεολογικό συσχετισμό ή αντλεί και από το εσωτερικό της υλιστικής θεωρίας του Μαρξ και τους ιστορικούς μετασχηματισμούς της; Μπορεί σήμερα ο μαρξισμός να αναπτυχθεί μέσα από την αλληλεπίδρασή του με άλλα ριζοσπαστικά θεωρητικά ρεύματα και σύγχρονα κοινωνικά κινήματα; Η εκδήλωση αυτή είναι μια πρόσκληση να συζητήσουμε για την επικαιρότητα του μαρξικού έργου και ταυτόχρονα για την κρίση της μαρξιστικής θεωρίας· να σκιαγραφήσουμε τη διαπλοκή αυτών των αντιφατικών τάσεων που συγκροτούν τη συγκυρία του μαρξισμού. Να αποκαταστήσουμε τις θεμελιώδεις έννοιές του και να αναμετρηθούμε με τα χάσματα και τις σιωπές του ίδιου του μαρξικού έργου. Να το υπερασπιστούμε ακριβώς ως μια ανοιχτή θεωρία, ως ένα ανοιχτό ερευνητικό πρόγραμμα, αντί για ένα κλειστό, έτοιμο σύστημα λύσεων.

  • Δήμητρα Αλιφιεράκη, συντονίστρια ομάδας μελέτης για το Κεφάλαιο
  • Γιώργος Καλαμπόκας, Εκτός Γραμμής
  • Θανάσης Λάγιος, δρ φιλοσοφίας

συντονίζει ο Μιχάλης Παπαρούνης, futura

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00 – 20:45_αφηγήσεις
Λογοτεχνία και κριτική / κανόνας και διασάλευση

Πώς διαμορφώνεται ο λογοτεχνικός κανόνας και ποια τα κριτήρια που τον συγκροτούν; Πώς συσχετίζεται με την κοινωνική κατάσταση κάθε εποχής, με την ιδεολογία που αποκρυσταλλώνεται ως κυρίαρχη· με την εξουσία και τις σχέσεις που οργανώνουν την καθημερινή ζωή; Πώς αποτυπώνονται στις σελίδες των μεγάλων λογοτεχνικών έργων καταπιέσεις και υποκείμενα που σήμερα έρχονται ορμητικά στο προσκήνιο; Πώς ανατρέπεται ή/και μετασχηματίζεται ο κανόνας κάθε εποχής και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που διασαλεύουν σήμερα την επικρατούσα λογοτεχνική τάξη; Αυτή η εκδήλωση ομολογουμένως δεν είναι καθόλου μια εκδήλωση για τον Καραγάτση. Μόνο για ό,τι συγκρότησε το πραγματικό διακύβευμα της αντιπαράθεσης που έλαβε χώρα με την αφορμή του.

  • Άντζελα Δημητρακάκη, ιστορικός τέχνης, συγγραφέας
  • Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτισμού ΕΚΠΑ, διευθύντρια του εργαστηρίου ιστορίας του βιβλίου
  • Κώστας Σπαθαράκης, αντίποδες

συντονίζει η Ντίνα Σωτηριάδη, Λέσχη ανάγνωσης Εκτός Γραμμής

21:00 – 22:45_αντιστάσεις
Παλαιστίνη: (Δια)γράφοντας τον αποκλεισμό

Το Παλαιστινιακό ζήτημα δεν αποτελεί ζήτημα μερικών μηνών, αλλά πολλών δεκαετιών. Δεκαετιών που σημαδεύτηκαν από το ξερίζωμα και την εκδίωξη εκατομμυρίων ανθρώπων, τον εποικισμό, τη στρατιωτική κατοχή ενός διαρκούς, όσο και ακήρυχτου πολέμου· από μια τεράστιας έντασης και έκτασης βία των κυρίαρχων, είτε μιας βίας ανοιχτής, πολεμικής, αιματηρής, είτε της σιωπηλής, καθημερινής βίας που εγκαθιδρύεται μέσω της πολιτικής και στρατιωτική ισχύος, και αναδιατάσσει όλες τις όψεις της ζωής και της ελευθερίας των ανθρώπων. Δεκαετιών όμως που σημαδεύτηκαν επίσης από τον αγώνα και την αντίσταση, από την επιμονή ενάντια σε κάθε ορθολογική αποτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων. Η συζήτηση αυτή είναι μια χειρονομία: θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς να σπάσει ο αποκλεισμός· ο αποκλεισμός που επιβάλλουν τα κυρίαρχα μέσα και η πολιτικές ελίτ στην παλαιστινιακή αντίσταση· ο αποκλεισμός που φτάνει μέχρι και στην αφαίρεση τιμητικών λογοτεχνικών διακρίσεων, σαν να συνιστά η παλαιστινιακή εθνική ταυτότητα ιδιώνυμο αδίκημα· ο αποκλεισμός που βιώνουν ακόμα πιο έντονο όσοι και όσες, πολλοί και πολλές, ισραηλινοί και Εβραίοι, αντιστέκονται στη γενοκτονική μανία και στηρίζουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση.

  • Στέφανος Μπατσής, Πλήθος
  • Στελίνα Πορτέση, αρχιτεκτόνισσα μηχανικός
  • Ντιάνα Σάμπρι, καλλιτέχνιδα

συντονίζει η Κατερίνα Σεργίδου, Redmarks

Photo Credit: Nubia Navarro (nubikini), via Pexels

Διαβάστε επίσης:

Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων – Ιούλιος 2024

Πηγή: culturenow.gr

Back to top button