Οικονομία

Τι απαντούν οι Ελληνες για την τεχνητή νοημοσύνη και το ΑΙ

H νέα Prosumers έρευνα του δικτύου Havas που πραγματοποιήθηκε και παρουσιάζεται και στην Ελλάδα από την Solid Havas, εξετάζει σε βάθος πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την τεχνητή νοημοσύνη και το Gen AI, πώς θα τα χρησιμοποιούν στο μέλλον και πώς θα επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή.

Για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις η Havas ρώτησε περισσότερα από 14.000 άτομα σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συγκρίνοντας τις απαντήσεις των «Mainstream» καταναλωτών με αυτούς που προσδιορίζονται ως «Prosumers» (δηλαδή με το ποσοστό εκείνο του πληθυσμού που επηρεάζει τη συμπεριφορά των άλλων, τις επιλογές των brands και προβλέπει αναδυόμενες τάσεις που θα υιοθετηθούν από το Mainstream κοινό τους επόμενους 6 έως 18 μήνες).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, ενώ δεν αισθάνονται όλοι το ίδιο για το μέλλον της Gen AI, ένα πράγμα στο οποίο σχεδόν όλοι μπορούν να συμφωνήσουν (95% των Ελλήνων Prosumer και 87% των mainstream) είναι ότι πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που θα αλλάξει τα πάντα. Μάλιστα, 7 στους 10 Έλληνες Prosumers και 6 στους 10 Mainstream καταναλωτές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει εργαλεία Gen AI, όπως ChatGPT, Midjourney, Dall-E κ.λπ.

Διερευνήθηκαν και μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η διακυβέρνηση, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Συνοπτικά:

Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ: Παρόλο που βρισκόμαστε μόλις στο ξεκίνημα της τεχνητής νοημοσύνης, 8 στους 10 Έλληνες Prosumers είναι ήδη έκπληκτοι από τις δυνατότητές της και πιστεύουν ότι θα αναδιαμορφώσει την κοινωνία.

AI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ: Τα δύο τρίτα των Prosumers στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μόνο 1 στους 4 θεωρεί ότι μπορεί να εξαλείψει την ανεργία (παγκόσμιος Μ.Ο. 50%) και να μειώσει τις πολιτικές συγκρούσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑ και ΑΙ: Το 88% των Prosumer και το 69% των Mainstream ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η AI θα αφανίσει πολλές θέσεις εργασίας στο εγγύς μέλλον, αλλά όχι τις δικές τους (21% Prosumer και 38% Mainstream απάντησαν θετικά).

Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΑ: Οι Prosumers πιστεύουν ότι, ως κοινωνία, θα πρέπει να προωθήσουμε την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουμε στο μέγιστο την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την ιατρική. Ωστόσο, δεν είναι έτοιμοι να δουν την τεχνητή νοημοσύνη να αναλαμβάνει κάθε τομέα, καθώς μόνο οι μισοί θα εμπιστεύονταν ένα εργαλείο AI να τους κάνει χειρουργική επέμβαση.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙ: Το74% των Ελλήνων Prosumers πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιείται από επώνυμα brands για την εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, εξακολουθούν όμως (67% Prosumers και 77% mainstream) να προτιμούν να συνομιλούν με φυσικό εκπρόσωπο στην εξυπηρέτηση πελατών. Σχετικά με την παραγωγή περιεχομένου στην Ελλάδα παρατηρούμε μια ταύτιση, καθώς το 38% των Prosumer (παγκόσμιος μέσος όρος 59%) και το 34% των Mainstream, ισχυρίζονται ότι δεν τους απασχολεί εάν ένα έργο τέχνης (π.χ. μουσική, ταινία, ζωγραφική, γραφή) δημιουργείται από AI αρκεί να το βρίσκει όμορφο και συγκινητικό. Σημασία έχει η συναισθηματική σύνδεση, όχι η πηγή της.

Στο εξωτερικό, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν τα πράγματα ακόμα πιο μακριά – σε αυτήν την περίπτωση, οι 4 στους 10 Prosumer (και 27% των Mainstream) παγκοσμίως δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την προοπτική να έχουν εμφυτευμένα εργαλεία AI στον εγκέφαλό τους για να τους επιτρέπουν να σκέφτονται πιο γρήγορα. Στην Κίνα και την Ινδία, περισσότερα από τα δύο τρίτα των Prosumer και η πλειοψηφία των Mainstream, θα επέλεγαν να υποβληθούν σε μια τέτοια χειρουργική επέμβαση. Στην Ελλάδα; Ένας στους 10 Prosumer και σχεδόν άλλος ένας Mainstream.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button