Θωμάς Παπαδόπουλος: Η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα Σύστημα Υγείας δύο ταχυτήτων
Ο Θωμάς Παπαδόπουλος, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε χθες το μεσημέρι στην εκπομπή "Hashtag" του κύριου Βασίλη Σαρρηγιαννίδη στο κανάλι EuroTV.
Στην δημόσια συνομιλία τους, επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομία της χώρας και την πολιτική επικαιρότητα.
Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Παπαδόπουλο να εστιάσει στις παθογένειες της δημόσιας εκπαίδευσης τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος παιδείας με πρωτοβουλίες που οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών.
Ο ίδιος υποστήριξε πως για να πετύχει το άλμα» η ελληνική κοινωνία, πρέπει να ξεφύγει από εκείνο το πλαίσιο που οριοθετεί η «παπαγαλία» η οποία και αντικατοπτρίζει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κλείνοντας το θέμα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως εκείνο της Φιλανδίας, μίας σύγχρονης χώρας της Β. Ευρώπης η οποία έκανε το «άλμα» και σήμερα απολαμβάνει ένα πολύ καινοτόμο σύστημα εκπαίδευσης.
Στην συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Παπαδόπουλο να διατυπώσει την προσέγγιση του για το ΕΣΥ. Ο ίδιος ανέφερε πως η σημερινή κυβέρνηση «αλληθωρίζει» προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων.
Από την μία περιέγραψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως εκείνο που ολοένα και περισσότερο στερεύει από πόρους και υποδομές, απευθυνόμενο στους πολίτες που δεν έχουν υψηλές οικονομικές δυνατότητες, ενώ από την άλλη περιέγραψε το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας ως εκείνο που ολοένα και περισσότερο αποκτάει εξειδικεύσεις με υψηλά κόστη και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.
Επιπλέον σχόλια έκανε για το τελευταίο νομοσχέδιο υγείας που προσπαθεί να καλύψει τα κενά της νοσοκομειακής υγείας με μπαλώματα.
«Είναι πολύ υψηλής σημασίας η διεύρυνση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε σχολιασμό για την Πρωτοβάθμια Υγεία, τονίζοντας πως η αξιοποίησή του αποτελεί τον βασικό πυλώνα προγραμματισμού για τον μετέπειτα εκσυγχρονισμό και όλων των υπολοίπων τομέων στον κλάδο της υγείας.
Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε και στα συγκεκριμένα προβλήματα του κορεσμού κάποιων ειδικοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και μίλησε και για θέματα που διατρέχουν την επικαιρότητα, εστιάζοντας ειδικά στο παράδειγμα της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Παπανικολάου «η οποία έχει ελλείψεις στους αναισθησιολόγους και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σήμερα ούτε ένα χειρουργείο».
Τέλος θεωρεί τον τομέα της Υγείας συνδετικό κρίκο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της κοινωνίας ευρύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Στα θέματα Οικονομίας παρέθεσε τις προγραμματικές του προτάσεις που σχετίζονται με το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Υπογράμμισε τον χαμηλό δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης συγκρίνοντάς τον με εκείνον της Αθήνας, πάντα υπό την σκέπη επίκαιρων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Αναφέρθηκε στα κονδύλια που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και υπερτόνισε την ανάγκη επενδύσεων στην πόλη, και στην σκέψη δημιουργίας μίας κεντρικής τράπεζας Βορείου Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας ως συντονιστικό όργανο επενδυτικών εκροών με αφετηρία την πόλη.
Μίλησε για τα ζητήματα των μετακινήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και φυσικά αναφέρθηκε στο πολύπαθο μετρό και στην ανάγκη σωστής λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών.
Η συζήτηση έκλεισε με τους δύο συνομιλητές να σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα σε προεκλογικό κλίμα.
Ο κ. Παπαδόπουλος αιτιολόγησε την στάση του ΠΑΣΟΚ για την άρνηση συνεργασίας του με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα.
Για τον κ. Μητσοτάκη σχολίασε πως «δεν γίνεται να συνεργαστείς με τον άνθρωπο που σε παρακολουθούσε προ ολίγου καιρού. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι λογικό».
Ενώ για τον κ. Τσίπρα ανέφερε πως «δεν γίνεται να συνεργαστούμε με εκείνον που προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, στην ουσία εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, θέτοντας μάλιστα την χώρα μας σε σοβαρό κίνδυνο εξόδου από την Ευρώπη».
Τελικά, εστίασε στο γεγονός ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι προσωποπαγείς, αλλά βασίζονται σε μία προγραμματική συνεννόηση ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων, με στόχο τις εθνικές συγκλίσεις για την από κοινού ανάπτυξη της χώρας».