Events

Τέσσερις γυναίκες γράφουν θέατρο: Εκδήλωση από τις εκδόσεις Βακχικόν στο Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ

Οι εκδόσεις Βακχικόν και το Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με τέσσερις θεατρικές συγγραφείς με αφορμή την κυκλοφορία των έργων τους.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19.00, στο Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ, θα βρίσκονται οι:

  • Βανέσσα Βαΐτση με το βιβλίο της Ειρήνη
  • Μαρία Δριμή με το βιβλίο της Continuum
  • Κατερίνα Λουκίδου με το βιβλίο της Αναμονή
  • Ειρήνη Σοφιανού με το βιβλίο της …στο Café

Τα βιβλία και οι συγγραφείς:

Ειρήνη
Βανέσσα Βαΐτση

Μια γυναίκα εξήντα ετών, η Ειρήνη, πάλαι ποτέ πρωταγωνίστρια του θεάτρου, έχει άνοια και ζει με την κόρη της. Μια νεαρή γυναίκα, δημοσιογράφος και ηθοποιός, θα εισβάλει στην καθημερινότητά τους. Η νεαρή ηθοποιός και η Ειρήνη θα ξεκινήσουν μαθήματα υποκριτικής κατά τη διάρκεια των οποίων η τελευταία αποκτά πλήρη διαύγεια. Η σχέση τους όμως διαταράσσεται και όλα ανατρέπονται μέχρι να βρουν ξανά τις ισορροπίες τους.

Η Βανέσσα Βαΐτση γεννήθηκε στην Άρτα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής καθώς και σεμινάρια τόσο θεωρητικής όσο και πρακτικής κατεύθυνσης με επίκεντρο τη θεατρική τέχνη. Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Έργατης διατίθενται στη σελίδα του Θεάτρου Πορεία, καθώς και στη σελίδα του playGRound. Από το 2016 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η Ειρήνη, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον θεατρικό διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!

Continuum
Μαρία Δριμή

Ένας οδοντίατρος, αντιμέτωπος με τη διάλυση του γάμου του, αναθέτει σε έναν ιδιωτικό ερευνητή την παρακολούθηση της συζύγου του. Μια γλύπτρια επιδιώκει με τα έργα της να απεικονίσει την ασχήμια. Ο Γιώργος και η Ευρυδίκη, ο Οδυσσέας και η Ιόλη. Δύο ζευγάρια που εισβάλλουν το ένα στη σφαίρα του άλλου· τέσσερις άνθρωποι που προσπαθούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα σε ένα συνεχές χώρου και χρόνου. Μια σχεδόν καλειδοσκοπική απεικόνιση του ρεαλιστικού κόσμου, ίσως η εικόνα που έχει για τον κόσμο μας ο άγνωστος και απροσπέλαστος σκηνοθέτης του.

Η Μαρία Δριμή γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ και εργάζεται ως εντατικολόγος σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Έχει πτυχίο Φιλολογίας (κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας) από το ΕΚΠΑ. Ασχολείται με την πεζογραφία, το θέατρο και την κριτική λογοτεχνίας.

Έχει γράψει τα εξής θεατρικά κείμενα: Εν τόπω χλοερώ, Από έδρας, Ούριος άνεμος, Όλες εκείνες οι εικόνες, το οποίο απέσπασε το Γ’ Βραβείο στον διαγωνισμό της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου «Σε κλειστό κύκλο» και περιλαμβάνεται στον ομότιτλο τόμο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αναζητήσεις (2020), Ξέρξης, Garamond 12, Δύο όμικρον όπως το ψάρι (audio έργο) και Ψόφιες μύγες.

Το 2022 κυκλοφόρησε η νουβέλα της Ρωγμή στον τοίχο (εκδόσεις Ιωλκός).

Αναμονή
Κατερίνα Λουκίδου

Ο Κώστας, ασθενής στα τελευταία του, έχει καταστρώσει σχέδιο με την αδήλωτη αποκλειστική του νοσοκόμα, Γκαϊανέ, για να τον επισκέπτεται κρυφά στο νοσοκομείο και να του κρατάει συντροφιά. Την τελευταία του νύχτα, μαζί με την Γκαϊανέ, θα ανακαλύψουν μιαν άλλη τους υπόσταση, μαγική και απελευθερωτική. Θα τακτοποιήσουν λογαριασμούς με τη ζωή και τον θάνατο και θα λάβουν μέρος σε ένα ονειρικό πάρτι εξόδου.

Η Κατερίνα Λουκίδου γεννήθηκε το 1976 στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική και είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης. Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Έργα της έχουν παρασταθεί στην Αθήνα, τη Σύρο, την Κρήτη και την Κομοτηνή. Το έργο της Στον αγαπημένο μας συνάδελφο και φίλο (2016) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Είναι συνιδρύτρια του play-GRound.gr, πλατφόρμας ελεύθερης ανάγνωσης θεατρικών έργων. Έργα της διατίθενται επίσης στην ιστοσελίδα της loukidou.gr. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

…στο Café
Ειρήνη Σοφιανού

Η Πατρίτσια και η Εύα είναι αδερφές και καθημερινά ξεκινούν τη μέρα τους πίνοντας μαζί η πρώτη τον καφέ της και η δεύτερη το τσάι της σε ένα café. Οι διαφωνίες και οι καβγάδες συνοδεύουν αυτή τους τη συνήθεια.

Μετά από απαίτηση της Πατρίτσια, το πατρικό τους σπίτι χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά, όταν εκείνη επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια, ώστε να μη συγκατοικεί με την Εύα, γιατί δεν αντέχει τον χαρακτήρα της.

Το γραμματοκιβώτιο, το μόνο κοινό που έχουν τα δύο σπίτια, θα σταθεί αφορμή για να αποκαλυφθούν σημαντικά γεγονότα και καταστάσεις που ανατρέπουν πολλά δεδομένα για τις δύο αδερφές.

Ιδιοκτήτης του café είναι ο Βύρωνας, συμμαθητής της Πατρίτσια από το σχολείο, ο οποίος επεμβαίνει όταν η κατάσταση μεταξύ τους οξύνεται, έχοντας τον ρόλο του «κόκκινου συναγερμού».

Δύο γυναίκες πολύ διαφορετικές, που όμως αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και όλα αυτά στο café.

Η Ειρήνη Σοφιανού γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Τελείωσε επίσης και τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία (2019 – 2021).

Έχει γράψει τα εξής θεατρικά έργα: Ο φαροφύλακας, Ομίχλη, Ιερή πληγή, Η δωρεά, Κόκκινα χείλη και ψηλά τακούνια, τα οποία διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Τιμήθηκε με το Γ΄ βραβείο στον 7ο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος το 2020 για το σενάριο της ταινίας μεγάλου μήκους Η επίδειξη, και έλαβε έπαινο στον 100ό Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού το 2021 για το θεατρικό της …στο Café.

Το έργο …στο Café είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει.

Πηγή: culturenow.gr

Back to top button