ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή της συνεδρίασης της Θεσμών-Διαφάνειας για υποκλοπές – Θα επιδιώξει τη βίαιη προσαγωγή όσων δεν εμφανιστούν
Με ενδιαφέρον και προβληματισμό παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις εξελίξεις στη ΝΔ και την… εθελούσια αντικατάσταση του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που τη Δευτέρα συνεδριάζει για να εξετάσει τέσσερα κρίσιμα πρόσωπα για την υπόθεση των υποκλοπών…
Τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν.
Η αντικατάσταση του κ. Τζαβάρα προέκυψε έπειτα από συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο όπου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση του απορρήτου και συγχρόνως άφησε αιχμές για την ταχύτητα με την οποία κινείται η δικαιοσύνη στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών προκαλώντας και την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου σχετίζεται με το γεγονός πως η πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών δίνει τη δική της ερμηνεία στον Κανονισμό της Βουλής και δεν δέχεται ότι για τα τέσσερα σημαντικά πρόσωπα θα μπορούσε να διαταχθεί η βιαία προσαγωγή τους όπως πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που κάποιοι ή και όλοι οι μάρτυρες που έχουν κληθεί στην Επιτροπή δεν προσέλθουν στη συνεδρίαση τότε θα πρέπει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον των μελών της, ερμηνεία με την οποία φέρεται να διαφωνεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που δίνει τη δική του ερμηνεία στον Κανονισμό.
Πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως έστω κι αν ένα μόνο πρόσωπο εμφανιστεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μιλήσει τότε ενδεχομένως όχι μόνο θα φωτίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά ίσως θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις.
Να σημειωθεί πως με άρθρο του στο World Review του Euro2day και των New York Times ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται εκτενώς στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα με έμμεσες αναφορές και προτάσεις και για την υπόθεση των υποκλοπών.
Όπως εξηγεί στον πυρήνα της λύσης για τις μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα βρίσκεται η έννοια-κλειδί: δικαιοσύνη.
«Δηλαδή το θεμέλιο της ίδιας της δημοκρατίας. Η ισχυρή παρουσία του κράτους ως ανάχωμα στην αυθαιρεσία της ολιγαρχίας και των καρτέλ. Ο έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.
Η διακοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.
Η επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της διακομματικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του διοικητή της. Η κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών της».