Σύνταγμα: Οι αγρότες με τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας για το μεγάλο συλλαλητήριο
Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες δίνουν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Οι Έλληνες αγρότες, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας.
Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου στις 6.30 το απόγευμα πάνω από 6.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.
Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτές.
Το συλλαλητήριο, πραγματοποιείται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.
Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.
Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για να φθάσει ένα τρακτέρ από τη Θεσσαλία στην Αθήνα και να επιστρέψει υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ για καύσιμα, που έχει καλυφθεί από αγροτικούς συλλόγους και συμεμτοχή των ίδιων των αγροτών που επέλεξαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με το σημερινό συλλαλητήριο.
Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.
Τα αιτήματα των αγροτών
«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
Οι αγρότες διεκδικούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.
Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.
Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».
Πηγή: thecaller.gr