Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη: «Ο συντονισμός μας είναι πιο απαραίτητος από ποτέ»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα του Κυπριακού και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ συζητήθηκε και το κρίσιμο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή και ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας την ανάγκη ενιαίων θέσεων εν όψει των διεθνών εξελίξεων. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί λύση».
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο, όπου συζητήθηκε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου μέσω του Great Sea Interconnector. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του έργου, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκκρεμεί η καταβολή των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε ότι το κόστος του έργου είναι μεγάλο, αλλά η κατανομή του κόστους είναι κρίσιμη για την προώθηση του έργου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ διαβεβαίωσε πως αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα προχωρήσει.
Κυπριακό: Επανεκκίνηση συνομιλιών
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να εκφράζει αισιοδοξία ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη της διαδικασίας. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας ενισχύεται διεθνώς, ιδίως με την ανάληψη της θέσης του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και πως οι βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία προσφέρουν ένα κατάλληλο πλαίσιο για τη συνέχιση των συνομιλιών.
Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιαστούν στην επίλυση του Κυπριακού και στη σταθεροποίηση της περιοχής, με την Ελλάδα και την Κύπρο να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: thecaller.gr