Στο ΣτΕ ο νόμος για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Μέσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας περνά ο δρόμος του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι προσφυγές Σωματείων για την προστασία του παιδιού και τη στήριξη της οικογένειας κατά της υπουργικής απόφασης που με βάση το ν. 5089/2024 δίνεται για πρώτη φορά στα ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα σύναψης γάμου και κατ’ επέκταση υιοθεσίας, ρυθμίζοντας παράλληλα τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τους ομόφυλους συζύγους.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επιφυλάχθηκε να αποφανθεί αν θα κάνει δεκτές τις σχετικές προσφυγές, κρίνοντας ουσιαστικά τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου.
Τα Σωματεία υποστηρίζουν πως με τις επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 5089/2024 θίγεται και τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας, σύμφωνα με την ελληνοορθόδοξη παράβαση, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Συντάγματος που θεωρεί ως προϋπόθεση την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου. Όπως αναφέρουν, το άρθρο 21 του Συντάγματος προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους και «δεν μπορεί να εννοεί άλλου είδους οικογένεια από εκείνη που όρισε από αιώνες η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μόνο με την ένωση ανδρός και γυναικός και ποτέ με την ένωση ανθρώπων ιδίου φύλου».
Υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης παρενέβη η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), που υποστήριξε ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα.
Πηγή: thecaller.gr