Ελλάδα

Σκυλακάκης για την αύξηση των επιτοκίων: Η άνοδος των μισθών είναι η λύση του προβλήματος

Με την διαπίστωση ότι «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει μια αύξηση επιτοκίων 2% και τα πραγματικά της επιτόκια, με τον πληθωρισμό πολύ κοντά στο 10 στην Ευρώπη, είναι 7-8 μονάδες αρνητικά» ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, επισήμανε ότι η λύση του προβλήματος είναι «η άνοδος των μισθών».

«Όλο το κλειδί είναι η άνοδος των μισθών. Η άνοδος των μισθών είναι η βασική επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης. Για να υπάρχει άνοδος των μισθών, θέλεις δύο πράγματα, μείωση της ανεργίας, την οποία έχουμε πετύχει, αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία έχει ήδη γίνει και θα συνεχιστεί να γίνεται που είναι ένα ισχυρό σήμα από πλευράς κυβέρνησης και μαζικές επενδύσεις, όπως αυτές που γίνονται αυτή τη στιγμή και θα γίνουν πολύ περισσότερες, γιατί έχουμε 30% αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια και μία πολύ μεγαλύτερη που έπεται και με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που ζητούν περισσότερους και καλύτερους εργαζόμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν μεγαλύτερους μισθούς. Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η λύση για το πρόβλημα. Η άνοδος των μισθών είναι η λύση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και στο ερώτημα που δέχθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γιατί συμπεριλήφθηκαν στα έργα του Ταμείου, επενδύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «με το εργαλείο αυτό ξαναφέρνουμε τη χώρα, γι’ αυτού του είδους τις επενδύσεις, σε έναν ισότιμο ανταγωνισμό με την υπόλοιπη Ευρώπη και ταυτόχρονα, επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ζητούν επιτόκιο στήριξης, ζητούν το επιτόκιο αναφοράς, με το οποίο δεν παίρνουν κρατική στήριξη, έχουμε και αξιόλογο δημοσιονομικό όφελος» ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει διακόσιες 150-200 μονάδες βάσης μεγαλύτερα επιτόκια για τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες, μεγάλες από τις ευρωπαϊκές.

Στο ερώτημα, εάν οι επιδοτήσεις και τα επιδοτούμενα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης εγγράφονται στον προϋπολογισμό και το χρέος, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε «στον μεν προϋπολογισμό ως έλλειμμα, όχι, γιατί είναι χρηματοοικονομική συναλλαγή, συνεπώς δεν είναι έλλειμμα, γι΄ αυτό και δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κανέναν άλλον». «Κανένας που δεν έχει τραπεζικά κριτήρια δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο, ούτε και η χώρα να πάρει αυτά τα δάνεια για να τα χρησιμοποιήσει με άλλο τρόπο. Δεύτερον, σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο χρέος, τα εισηγμένα δάνεια προφανώς εγγράφονται στο χρέος όταν λαμβάνονται, αλλά όταν επιστρέφονται, επιστρέφουμε τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έτσι μακροχρονίως είναι ουδέτερα σε ότι αφορά το χρέος, με εξαίρεση την πιθανότητα κόκκινων δανείων που όμως στο συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ περιορισμένη, διότι εδώ πέρα δεν δίνουμε καμία κρατική εγγύηση. Αντιθέτως ζητάμε εγγυήσεις από τις επιχειρήσεις τις αντίστοιχες που παίρνουν για το εμπορικό δάνειο που παίρνουν μαζί με το δάνειο του Ταμείου ανάκαμψης» προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός, το πρόβλημα στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι ότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ο ενιαίος τραπεζικός χώρος, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού χώρου, δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των καταθέσεων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ανεπτυγμένες σε όλη την Ευρώπη, είναι έντονα εθνικές, κατά συνέπεια έχουμε τελείως διαφορετικά επιτόκια.

«Όταν έχεις μία χώρα που ακόμη δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, όλες οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα της χώρας επιβαρύνονται σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Εδώ λοιπόν, για τις επενδύσεις και μάλιστα τις πράσινες, ψηφιακές, εξωστρεφείς και τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και στην εργασία, δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο των υψηλότερων επιτοκίων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό» σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ. «Να το πω αλλιώς, αυτά τα χρήματα δεν θα τα παίρναμε καθόλου αν δεν τα δίναμε δι’ αυτού του τρόπου, διότι δεν έχουμε το χώρο τον δημοσιονομικό για να κάνουμε άλλες 13 δις. επενδύσεις δημόσιες» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button