Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη για την κυριαρχία των νησιών – Ενέργεια και ελληνοτουρκικά στο τραπέζι σήμερα στην Πράγα
Ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ενώ στην «οικογενειακή« φωτογραφία πήραν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις μπροστά στο φωτογραφικό φακό.
Αντίθετες ήταν και οι τοποθετήσεις τους, με τον Τούρκο πρόεδρο για μια ακόμη φορά να επιτίθεται στη χώρα μας και να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά με ψυχραιμία.
Ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, προσθέτοντας ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και τι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να το μαζέψει έστω και επιφανειακά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το δείπνο, όπου φάνηκε να χαμηλώνει κάπως τους τόνους όσον αφορά τη διατύπωση «θα έρθουμε νύχτα», λέγοντας πως είναι μία έκφραση που έχει γενική εφαρμογή και αφορά όσους «επιτίθενται» στην Τουρκία, άρα δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα.
Παράλληλα προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως μία φιλειρηνική δύναμη που δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονές της και σέβεται την κυριαρχία τους, σε αντίθεση με την επιθετική ρητορική που επιλέγει όταν μιλά σε τουρκικό έδαφος. Έριξε δε ευθύνες και στην Ευρώπη, την οποία κάλεσε να μην στηρίζει «παράνομες» δραστηριότητες, ενώ μέσα σε όλα αυτά δεν υποχώρησε από την απειλή να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.
«Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν στα ματια των ευρωπαίων ηγετών. Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, όπου θα δώσει την πρώτη δημόσια απάντηση στην απρόκλητη επίθεση του Τούρκου Προέδρου.
Στο τραπέζι οι ελληνικές θέσεις για την ενέργεια
Στη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που οργανώθηκε σε θεματικές, ο πρωθυπουργός ήταν συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, τη θεματική με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη δεδομένη συγκυρία.
Στην παρέμβασή του υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τολμηρή δράση, καθώς η αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά κι ότι πρέπει να εξεταστεί μία παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής.
Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ελληνική πρόταση για πλαφόν και την ελπίδα ότι θα έχει βρεθεί λύση έως το τέλος Οκτωβρίου, ενόψει και της΄τακτικής Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Οκτωβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στην ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη και στη σημασία της κοινής απάντησης στην τρέχουσα κρίση, δίδαγμα που η ΕΕ άντλησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ προσέθεσε πως είναι λάθος κάποιες χώρες να ακολουθούν μονομερώς τη δική τους στρατηγική, ανεξάρτητα από τους κοινούς κανόνες ή τις συλλογικές ανάγκες
Ο πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου την Παρασκευή ,στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν, η οποία άλλωστε έχει αποκτήσει νέα δυναμική καθώς στηρίζεται από ακόμα 14 κράτη-μέλη και πλέον την έχει ενστερνιστεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρότασης -όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.
Πηγή: thecaller.gr