Υγεία

Σεξουαλική αγωγή: Ανεκπαίδευτοι γονείς = Ανεκπαίδευτα παιδιά

Η σεξουαλική αγωγή των εφήβων θα πρέπει να ξεκινά από την ανατομία του σώματος και την ικανότητα του ελέγχου του, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο πώς θα διαπραγματεύεται ο έφηβος μέσα στη σχέση του, χωρίς να τον τρομάξουμε πως αν κάνει σεξ θα κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή θα προκαλέσει εγκυμοσύνη.

Τα παραπάνω τόνισε ο ιατρός, ειδικός στη σεξουαλική λειτουργία, Dr Amand Patel, σε live συζήτηση που διοργάνωσε με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν λάβει σεξουαλική αγωγή οι ίδιοι και αισθάνονται ντροπή να μιλήσουν για αυτά τα θέματα. Όμως, μόνο αν διαλύσουν τη δική τους ντροπή θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους”, σημείωσε η Leeza Mangdalas, εκπαιδεύτρια για θέματα σεξουαλικής υγείας στην Ινδία.

Κομμάτι της συνολικής υγείας

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι ειδικοί, η σεξουαλική υγεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την χρήση προφυλακτικού. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής μας υγείας σε κάθε ηλικία, με επιπτώσεις σε σωματικό, συναισθηματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο και περιλαμβάνει χιλιάδες θέματα, από την εμμηνόπαυση ρύση και την εμμηνόπαυση έως και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ινδία

Για την κατάσταση στην Ινδία, όπου λιγότερο από το 10% των ανδρών χρησιμοποιεί προφυλακτικό, όπου η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 2018, όπου ο βιασμός εντός γάμου είναι νόμιμος και όπου οι γυναίκες θεωρούνται πόρνες αν γνωρίζουν για το σεξ και για τη χρήση προφυλακτικού, μίλησε η Leeza Mangdalas.

Το στίγμα που υπάρχει στη χώρα της για θέματα σεξουαλικής υγείας, έχει ως αποτέλεσμα την άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, πολλές γυναίκες στη χώρα της πηγαίνουν για πρώτη φορά στον γυναικολόγο όταν παντρεύονται ή όταν πρόκειται να γεννήσουν. “Για πολλές γυναίκες το σεξ είναι που τους κάνουν, όχι κάτι στο οποίο συμμετέχουν, κάτι που τους προκαλεί ντροπή και πόνο, τις κάνει να νιώθουν άβολα και κάτι που έχουν χρέος να κάνουν. Παρομοίως και οι άνδρες δεν θεωρούν ότι η ικανοποίηση των γυναικών έχει σημασία”, πρόσθεσε.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button