Ελλάδα

Σεισμός στα Χανιά: Κλειστά όλα τα Φαράγγια της Κρήτης – «Δεν γίνονται τεχνικά έργα»

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τον 45χρονο Ισπανό τουρίστα, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή όντας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος».

Ο άτυχος άνδρας κρίθηκε αναγκαίο να ακρωτηριαστεί και να επιβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, μετά την πτώση βράχων στο Φαράγγι της Σαμαριάς, λόγω του σεισμού που σημειώθηκε στα Χανιά το πρωί της Κυριακής 13 Αυγούστου.

Ο ισχυρός σεισμός που αποδείχθηκε και επικίνδυνος για τις ορεινές περιοχές λόγω κατολισθήσεων, προκάλεσε ανησυχία, με τους ειδικούς να αποφασίζουν να κλείσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα όλα τα φαράγγια στην Κρήτη.

Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του φαινομένου αλλά και στα όσα μπορεί να κάνει η πολιτεία για να αποφύγει παρόμοιους κινδύνους.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς προσελκύει πολύ κόσμο και δεν είναι εφικτό να γίνουν τεχνικά έργα καθώς δεν μπορούν να απομονώσουν περιοχές ενώ ταυτόχρονα εξήγησε ότι δεν επιτρέπεται να «επεμβαίνουν» σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπως το συγκεκριμένο φαράγγι.

Τόνισε επίσης ότι έπειτα από επικοινωνία των αρμόδιων φορέων και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα φαράγγια της Κρήτης σήμερα και αύριο προκειμένου να απομονωθεί ο κίνδυνος.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά. Έχουν γίνει τέσσερις με πέντε σεισμοί μικρού μεγέθους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη, είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε ο σεισμολόγος.

«Έχουμε να κάνουμε με περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Πρόκειται για περιοχές που έχουν κινδύνους. Η Κρήτη είναι νησί που δημιουργήθηκε από σεισμούς, κατολισθήσεις και αυτά είναι που έχουν δώσει μια μοναδικότητα στην Κρήτη. Αυτούς τους φυσικούς κινδύνους δεν μπορούμε να τους μειώσουμε.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τεχνικά έργα μέσα στα φαράγγια. Θα ακυρώσει τη φυσικότητά τους. Είναι τεχνικά δύσκολο και με μεγάλο κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα ο ίδιος εξήγησε ότι: «Αρκετές φορές έχουμε ατυχήματα στο φαράγγι, όχι από σεισμό. Στα φαράγγια της Κρήτης υπάρχουν εθελοντικές ομάδες.

Γίνεται σύσταση στους ανθρώπους χωρίς καλή φυσική κατάσταση να μην περνάνε από μέσα. Κάναμε σύσταση μέσα από το 112 να αποφεύγουν περιοχές που έχουν κατολισθήσεις.

Σε αυτές τις περιοχές είναι οι πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις θέσεις αυτές. Είναι αρκετά επικίνδυνο να πέσει μια πέτρα πάνω μας», πρόσθεσε στο τέλος ο καθηγητής.

*Η φωτογραφία είναι από το αρχείο.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button