Οικονομία

Ρεύμα: Το κυβερνητικό σχέδιο για τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια

Στα πολύχρωμα τιμολόγια κινδυνεύουν να χαθούν για δεύτερη χρονιά από τον Ιανουάριο του 2025 οι καταναλωτές που θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν εκ νέου το τοπίο, το οποίο αλλάζει συνεχώς.

Ο γρίφος της επιλογής χρώματος επανέρχεται και τα πράγματα περιπλέκει περαιτέρω η νέα Κοινοτική Οδηγία που ορίζει ότι ένα σταθερό τιμολόγιο πρέπει στο εξής να έχει ελάχιστη διάρκεια σύμβασης το 1 έτος, αφήνοντας ξεκρέμαστους πολλές χιλιάδες καταναλωτές που έχουν αγοράσει «μπλε» χρώματος προϊόντα 6μηνης διάρκειας.

Ακριβώς για να μη βρεθούν στον αέρα όσοι έχουν ενεργά εξάμηνα σταθερά συμβόλαια, η κυβέρνηση εξετάζει να μεταθέσει για αργότερα την εφαρμογή της Οδηγίας, που κανονικά θα πρέπει να ενσωματωθεί στα εθνικά δίκαια των κρατών -μελών μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με όσα λένε στο Euro2day.gr κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΝ, «εξετάζουμε τόσο τον χρόνο, όσο και το τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας, καθώς δεν είναι δυνατό να αφήσουμε εκτεθειμένους τους πολλές χιλιάδες οικιακών καταναλωτών που επέλεξαν αυτά τα νέα προϊόντα επειδή έχουν πολύ ανταγωνιστικές τιμές, και παράλληλα ήθελαν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο».

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα μπορούσε είτε να γίνει αργότερα, είτε να προβλέπει ότι οι υφιστάμενοι πελάτες σε τέτοια προϊόντα, θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτά μέχρι τη λήξη του 6μηνου της σταθερής χρέωσης.

1. Τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα τα διάρκειας μικρότερης του 1 έτους «μπλε» τιμολόγια, θα πάψουν να θεωρούνται σταθερά (πρώτη κατηγορία τιμολογίων) Οι πάροχοι μπορεί απλώς να τα καταργήσουν. Εκτός και αν επιχειρήσουν να τα εντάξουν στα μεικτά τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή συμβάσεις οι οποίες έχουν σταθερή τιμή για ένα ολιγόμηνο διάστημα αρχικά (μικρότερο από 6 μήνες) και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια.

Μεικτά «κίτρινα»

2. Τα παραπάνω καθώς στην ελληνική αγορά συνεχίζει να κυκλοφορεί μια ενδιάμεση κατηγορία, τα μεικτά «κίτρινα» τιμολόγια. Συνδυάζουν έως 5 μήνες σταθερής χρέωσης και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια, έχουν πάρει «κίτρινο» χρώμα, και η διάθεση τους άνοιξε με την ίδια απόφαση με την οποία επετράπη τον περασμένο Φεβρουάριο η κυκλοφορία «μπλε» τιμολογίων 6μηνης διάρκειας, (έναντι των κατ’ ελάχιστο 12 μηνών που ίσχυε έως τότε).

Τότε, εμφανίστηκαν και τα πρώτα μεικτά προϊόντα συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και από τις τέσσερις υφιστάμενες ομάδες τιμολογίων (μπλε σταθερά, πράσινα, κίτρινα κυμαινόμενα και πορτοκαλί δυναμικά). Είναι η δεύτερη κατηγορία που θα συνεχίσει να κυκλοφορεί από το νέο έτος.

3. Η τρίτη είναι η μεγάλη κατηγορία των «κίτρινων» κυμαινόμενων τιμολογίων, αυτών που είτε έχουν προαναγγελία τιμής με την έναρξη του μήνα ισχύος (Exante), είτε η τελική τιμή γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα, με την εκκαθάριση της χονδρεμπορικής τιμής (Expost).

«Πορτοκαλί» με έξυπνο μετρητή

4. Η τέταρτη κατηγορία που αρχικά απευθύνεται σε λίγους, αφορά τα «δυναμικά – πορτοκαλί» τιμολόγια, με αποδέκτες τις επιχειρήσεις (Μέση Τάση) και σε όσα νοικοκυριά διαθέτουν έξυπνο μετρητή, αλλά όσο ο αριθμός των τελευταίων αυξάνεται, τόσο θα μεγαλώνει και το αγοραστικό κοινό. Η χρέωση από τους παρόχους θα γίνεται ανά ώρα, σύμφωνα με την εισήγηση της ρυθμιστικής αρχής. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν τους παρόχους να προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις ανά 15 λεπτο, όπως θα λειτουργεί προσεχώς το Χρηματιστήριο Ενέργειας, κάτι που θα σήμαινε ότι οι καταναλωτές θα λάμβαναν… 96 διαφορετικές τιμές μέσα στο 24ωρο. Ευτυχώς, η πρόταση εγκαταλείφθηκε αφού θα προκαλούσε περαιτέρω σύγχυση σε ένα ήδη βεβαρυμένο τοπίο.

5. Στη πέμπτη κατηγορία βρίσκουμε τα γνωστά μας «πράσινα» τιμολόγια, τα οποία οι προμηθευτές παύουν από τον Ιανουάριο του 2025 να παρέχουν υποχρεωτικά στους νέους τους πελάτες. Αλλά τα περίπου 4-5 εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν σήμερα «πράσινα» τιμολόγια θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να τα έχουν.

Έρχονται τα διζωνικά

Τέλος, στο παιχνίδι μπαίνει από το νέο έτος και μια έκτη ομάδα, τα διζωνικά τιμολόγια, αυτά που θα προσφέρονται τις μεν εργάσιμες πιθανότατα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., αλλά τα Σαββατοκύριακα για διπλάσιες ώρες.

Ερωτηθείς χθες για το κατά πόσο τα διζωνικά τιμολόγια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα νοικοκυριά και δη από τους εργαζόμενους, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επικαλέστηκε το γεγονός ότι περίπου 5 εκατομμύρια καταναλωτές βρίσκονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στο σπίτι. Είναι νοικοκυριά που έχουν πάντοτε κάποιον στο σπίτι, όπως αυτά με άτομα με αναπηρία, 150.000 νοικοκυριά με μωρά έως 2 ετών, οι συνταξιούχο καθώς και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με το καθεστώς της τηλεργασίας.

Τις πέντε εργάσιμες, οι χαμηλές χρεώσεις θα ισχύουν για 4-5 ώρες, αλλά το Σάββατο και την Κυριακή π.χ. για 10-12 ώρες. Μετακινώντας μεγάλο μέρος της συνολικής κατανάλωσης από τα βράδια στα μεσημέρια, όπου οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι έως και 50% κάτω από τον μέσο όρο, και ειδικά στα Σαββατοκύριακα, όπου κατρακυλούν περαιτέρω, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδοκά ότι θα μειωθεί συνολικά η δαπάνη των νοικοκυριών για ρεύμα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button