Πρώιμη εμμηνόπαυση: Αιτίες και κίνδυνοι
«Πιο έντονα συμπτώματα βιώνουν οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, ενώ επιπρόσθετα έχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους».
Αυτό τόνισε η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας και Στείρωσης, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης στο πλαίσιο της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης “Οδηγός Εμμηνόπαυσης: Μια νέα αρχή”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, όπως επεσήμανε η κυρία Καλαντερίδου, με την πρώιμη εμμηνόπαυση:
- Χαλάει ο μεταβολισμός και αυξάνεται το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος για τις καπνίστριες, στις οποίες σημειωτέον η ωοθηκική λειτουργία σταματά 2 χρόνια νωρίτερα.
- Η γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών βιώνουν το γεγονός ως θάνατο και δεν μιλούν για αυτό. Έτσι, εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά κατάθλιψης.
- Η πρώιμη εμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 32 ετών, πριν ακόμη οι γυναίκες αυτές φτάσουν στην κορυφαία οστική τους πυκνότητα. Έτσι, εμφανίζουν οστεοπόρωση.
- Οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν υπογονιμότητα και σε ποσοστό 30% υποθυρεοειδισμό.
- Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά και ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία αυξάνεται, ενώ μειώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
- Οι γυναίκες αυτές έχουν σημαντικό πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
- Βιώνουν τέλος εξάψεις και αϋπνίες.
Πού οφείλεται;
Η πρώιμη εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, αυτοανοσία (1/3 των γυναικών έχουν υποθυρεοειδισμό αυτοάνοσης αιτιολογίας), ενώ παράγοντας κινδύνου είναι και η περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο στη δημιουργία πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.
Αντιμετώπιση
Μια γυναίκα σε πρώιμη εμμηνόπαυση πρέπει να βοηθηθεί από πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, ψυχολόγο, διατροφολόγο και κλινικό γενετιστή.
Κύριος άξονας της θεραπείας είναι η υποκατάσταση των ορμονών που θα παρήγαγαν οι ωοθήκες της γυναίκας.
Πηγή: thecaller.gr