Ελλάδα

Προ των πυλών η «Ψυχρή Λίμνη» – Έρχεται τριήμερο αστάθειας με βροχές και καταιγίδες

Πολύ σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο «Χ», ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο (28/08) μέχρι και την Κυριακή.

Όπως αναφέρει σε πρώτο χρόνο ο κ.Κολυδάς:

«Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες.

Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα».

⛈⛈ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ H ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
✅Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες . Οι αέριες μάζες του ανώτερου… pic.twitter.com/Vg8DbNBKT5

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 28, 2024

Και προσθέτει στην ανάρτησή του:

«Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850 mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb).

Για τον λόγο αυτόν παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης».

Εξηγώντας, δε, τον όρο «ψυχρή λίμνη», αναφέρει:

«Ο όρος” Ψυχρή Λίμνη” αποτελεί μετάφραση του όρου “Cold Pool” (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button