Υγεία

ΠΟΥ: Σε άνοδο ο μητρικός θηλασμός – Ποια είναι τα οφέλη του

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην αύξηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ωστόσο, ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, μέσω της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού κυρίως στους χώρους εργασίας.

Το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας εβδομάδας είναι “Ας κάνουμε τον θηλασμό στη δουλειά, να λειτουργήσει”.

Η αύξηση που έχει καταγραφεί στα ποσοστά του μητρικού θηλασμού είναι εντυπωσιακή- έχει καταγραφεί αύξηση 10 μονάδων στο 48% τα τελευταία 10 χρόνια.

Παραμένει ωστόσο μακριά από τον παγκόσμιο στόχο του 70% έως το 2030.

Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μειώνονται σημαντικά όταν οι γυναίκες επιστρέφουν στη δουλειά, ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί το κλειδί ώστε οι γυναίκες να συνεχίσουν να θηλάζουν.

Πολιτικές όπως η άδεια ανατροφής για ένα ελάχιστο διάστημα 18 εβδομάδων έως 6 μηνών ή και περισσότερο, διαλείμματα για θηλασμό, και ύπαρξη χώρων όπου οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να κάνουν άντληση είναι απαραίτητα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα οφέλη του θηλασμού

1. Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί με χαμηλή συχνότητα λοιμώξεων του γαστρεντερικού και οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη.

2. Τα μωρά που δεν έχουν θηλάσει έχουν 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους, σε σχέση με τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
3. Τα πρόωρα βρέφη προστατεύονται από την νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

4. Προστατεύει από ασθματική βρογχίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και καρκίνο στην παιδική ηλικία.

5. Ο παρατεταμένος θηλασμός έχει συσχετισθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ενήλικο ζωή, μικρότερο δείκτη μάζας σώματος – δηλαδή μικρότερα ποσοστά εκδήλωσης παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και υπερχοληστερολαιμίας.

6. Το παιδί εκτός από τροφή λαμβάνει ζεστασιά και τρυφερότητα.

7. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει από μητέρα σε μητέρα, από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

8. Τα παιδιά που έχουν θηλάσει αρκετά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης καθώς η βιοενεργή αυτή ουσία της μάνας, βοηθά στην πλήρη έκφραση του γενετικού κώδικα νοητικής εξέλιξης του παιδιού.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button