Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί Τραμπ – Ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα
Αν και η Ελλάδα δεν κατονομάστηκε ρητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η επιβολή δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βέβαιο ότι θα πλήξει και τις ελληνικές εξαγωγές.
Η αμερικάνικη αγορά των 335 εκατομμυρίων καταναλωτών αποτελεί σημαντικό προορισμό για προϊόντα, κυρίως στον τομέα των τροφίμων, όπως τα ελληνικά κρασιά, το ελαιόλαδο, η φέτα, οι ελιές, επώνυμα αρτοσκευάσματα και τυποποιημένα προϊόντα.
Unmute
Remaining Time –0:00
Fullscreen
Η επιβολή δασμών έρχεται σε μια συγκυρία που οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 111% από τα 1,14 δισ. Στα 2,41 δισ. Ευρώ το 2024.
«Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν, δεν αφήνουμε με τίποτα την αμερικάνικη αγορά. Αξιοποιούμε το ελληνοαμερικανικό λόμπι, την Εκκλησία, η ελληνική πολιτεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στις διμερείς επαφές προκειμένου να έχουμε τη μικρότερη επίπτωση» λέει ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
«10.18.35 Σαν χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου δεν πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ευνοεί κανέναν. Ελπίζουμε αυτό το κεφάλαιο να διαρκέσει λίγο. + 10.19.10 και είναι δεδομένο ότι οι οικονομίες του πλανήτη θα αντιδράσουν και δεν θα υπάρχει ένας αλλά πολύ γύροι μέχρι να βρεθεί ισορροπία» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα εξάγει στις ηπα πετρελαιοειδή αξίας 506 εκατ. ευρώ, ενώ τα αγροδιατροφικά προϊόντα, τα οποία εκτιμάται ότι θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τους δασμούς, αποτελούν περίπου 31% του εξαγωγικού καλαθιού της χώρας. Το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνουν οι επιτραπέζιες ελιές με 212 εκατ. ευρώ.
«Η τιμή του προϊόντος στα ράφια θα γίνει αρκετά υψηλότερη +00.02.37 θα μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στη ροή των εξαγωγών, στον μεταποιητικό κλάδο και στον πρωτογενή τομέα, διότι αναμφίβολα θα πιεστούν οι τιμές» σημειώνει ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών- Τυποποιητών- Εξαγωγέων Εεπιτραπέζιων Ελιών Κώστας Ζούκας.
Στα 88 εκατ. Ευρώ ανήλθαν το 2024 οι εξαγωγές κομπόστας και στα 74 εκατ. Ευρώ τα τυριά, με τις παραγγελίες να βρίσκονται, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου στον αέρα.
«Άμεσα θα έχουμε πρόβλημα με τις δρομολογημένες ήδη παραγγελίες, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν ή αν υλοποιηθούν δε θα υπάρχει αγορά του προϊόντος από την άλλη μεριά διότι θα είναι ανατιμημένο κατά 20%» λέει ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος.
Την ανάγκη να επιμεριστεί το κόστος από την αύξηση της τιμής σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας τονίζουν στελέχη της βιομηχανίας ελαιολάδου, οι εξαγωγές του οποίου στις ΗΠΑ φτάνουν τα 68 εκατ. Ευρώ.
«Αυτό που θα συμβεί θα είναι μια συμφωνία για μετριασμό των ποσοστών κέρδους που έχουν οι διάφορες φάσεις που μεσολαβούν,ο εξαγωγές, ο εισαγωγέας, ο διανομέας στην Αμερική προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο Αμερικανός καταναλωτής» υπογραμμίζει ο σύμβουλος Διοίκησης Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου Γιώργος Οικονόμου.
Σε κίνδυνο βρίσκονται οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού, οι οποίες αν και διαμορφώνονται μόλις στα 19 εκατ. Ευρώ, οι ΗΠΑ αποτελούν μια καλή αγορά, καθώς η μέση τιμή του είναι αρκετά υψηλή.
«Εκεί είναι η πρώτη φορά που ξεπεράσαμε τα 7 € το λίτρο που είναι μία από τις ψηλότερες αγορές μέχρι στιγμές εξαγωγής, έχει βοηθήσει και το κρασί της Σαντορίνης σε αυτό και εδώ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι πια…» τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν συντονισμένη δράση τόσο από την Ε.Ε όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ακραία επιθετική πολιτική.
«Η μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα διαπραγμάτευσης για τυχόν εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο καθεστώς που επιβάλλεται. Αλλά αυτό προφανώς θα τύχει μιας ευρύτερης συζήτησης στο επόμενο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Πάντως, «στοίχημα» αποτελεί και το άνοιγμα νέων αγορών, όπως οι αραβικές, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.
Πηγή: thecaller.gr