Πώς το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επιδρά στη γονιμότητα
Η επιθυμία της απόκτησης ενός παιδιού όταν κάποιες προσπάθειες δεν έχουν καρποφορήσει μοιάζει συχνά με τη προσπάθεια να ολοκληρώσουμε ένα δύσκολο παζλ, με βασικά κομμάτια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής αλλά και τη διερεύνηση υποκείμενων καταστάσεων, όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που προκαλεί προβλήματα γονιμότητας.
Οι γυναίκες με ΣΠΩ εμφανίζουν συχνά άστατο κύκλο λόγω αύξησης της παραγωγής τεστοστερόνης ή λόγω διαταραχών στην ωρίμανση των ωοθυλακίων, παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
Το ωοθυλάκιο αποτελεί το μικροπεριβάλλον, όπου αναπτύσσεται το ωάριο και ταυτόχρονα επηρεάζει τη μελλοντική ποιότητα του εμβρύου, τη δυναμική της εμβρυϊκής ανάπτυξης, καθώς και τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες με ΣΠΩ.
Επιπλέον, οι ορμονικές διαταραχές λόγω ΣΠΩ έχουν σημαντικό αντίκτυπο, τόσο στην ωρίμανση των ωαρίων, δηλαδή στην παραγωγή ωαρίων που θα μπορέσουν να γονιμοποιηθούν, όσο και στη δεκτικότητα του ενδομητρίου, δηλαδή στην σωστή εξέλιξη του για να επιτραπεί η «εμφύτευση» του γονιμοποιημένου ωραρίου.
Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν συχνά αυξημένο βάρος, που από μόνη της η γυναικεία παχυσαρκία μειώνει τη δεκτικότητα της μήτρας για την εμφύτευση του εμβρύου και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο την αναπαραγωγική έκβαση.
Διατροφή
Η εξειδικευμένη διατροφική ενίσχυση του γυναικείου οργανισμού αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του πάζλ της γονιμότητας.
Όμως σήμερα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το Inofer, που ενισχύουν τη γονιμότητα μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
Πηγή: thecaller.gr