Υγεία

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Πώς επιδρούν στη γονιμότητα;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (κυρίαρχες ανδρικές ορμόνες), αντίσταση στην ινσουλίνη και παρουσία κύστεων στις ωοθήκες.

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με PCOS είναι η ακανόνιστη ή ακόμα και απούσα ωορρηξία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύλληψη.

Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συχνά συνδέονται με το PCOS. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις ορμονικές ανισορροπίες, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

“Για τις γυναίκες με ΣΠΩ που προσπαθούν όχι μόνο να συλλάβουν, αλλά και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εγκυμοσύνη τους, υπάρχουν τόσο φυσικές παρεμβάσεις όσο και μέθοδοι υποβοήθησης της αναπαραγωγής που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να πετύχουν το στόχο τους» επισημαίνει ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και επιστημονικός συνεργάτης του Institute of Life IASO.

Πώς μπορούν οι γυναίκες με ΣΠΩ να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους;
* Μια ισορροπημένη διατροφή, κατά προτίμηση Μεσογειακή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των ορμονών. Η ενσωμάτωση μη επεξεργασμένων τροφών, σύνθετων υδατανθράκων, άπαχων πρωτεϊνών και υγιών λιπών μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της γονιμότητας σε μοριακό επίπεδο.

* Διαχείριση του άγχους: Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει τις ορμονικές ανισορροπίες. Πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην ενδυνάμωση της συνολικής ευεξίας.

* Συμπληρώματα: Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η ινοσιτόλη, η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη σε συνδυασμό καθώς και νέα προβιοτικά για τη γονιμότητα, φαίνονται πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της ωορρηξίας και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη αλλά και την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διατροφική διαχείριση των συμπτωμάτων σε γυναίκες με ΣΠΩ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα συμπληρωμάτων.

* Βελονισμός: Ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων και στην προώθηση της ωορρηξίας επηρεάζοντας τις αναπαραγωγικές οδούς. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια συμπληρωματική θεραπεία για γυναίκες με PCOS που αναζητούν φυσική σύλληψη.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button