Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Τέμπη και το αδιάβλητο των εκλογών

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί η τραγωδία των Τεμπών. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε δημόσιο διάλογο συγκεκριμένο κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο κατέθεσε αναφορά για τις συνομιλίες τη νύχτα του δυστυχήματος. «Τα κόμματα δεν πρέπει να μετατρέπονται σε δικαστές», δηλώνει ο Παύλος Μαρινάκης.

«Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι όταν το δούμε θα το διαβάσουμε και θα απαντήσουμε. Δεν μπορούμε να απαντάμε για ένα κατηγορητήριο το οποίο θα κατατεθεί. Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως ανέφερε ο Σ. Κασσελάκης: «Αφού το διαβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται να υπερψηφίσει έτσι ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να οδηγηθεί ο Κώστας Καραμανλής στη δικαιοσύνη μετά από άσκηση ποινικής δίωξης; Θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών; Μητσοτάκης= Καραμανλής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο, στην οποία επισημαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων που επείγει να διερευνηθούν, μετά τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για τα ηχητικά του ΟΣΕ.

O κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Εκείνο το βράδυ είχαν προτεραιότητα να χαλκεύσουν τους διαλόγους για να δημιουργήσουν την Αίσθηση του ανθρώπινου λάθους και μόνο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτουργεί με το τρίπτυχο συγκάλυψη διαφθορά ατιμωρησία. Πρέπει ο φαύλος κύκλος να σπάσει γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει πολλά περισσότερα».

Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, είπε πως: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε αν έγινε μοντάζ ή όχι. Ο πρωθυπουργός είπε “τι έρχεστε και μου λέτε; Ότι έχω δώσει εγώ εντολή τις πρώτες ώρες εκείνο που είχα καημό εγώ ήταν να κόβω και να ράβω για να αποδείξω τι; Ότι υπήρξε ανθρώπινο σφάλμα αυτό δηλαδή που αποδείχθηκε».

Για συγκάλυψη κάνουν λόγο τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι “σύμμαχος” της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο νόμος της “συγκάλυψης” και της “ατιμωρησίας” – ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών” – που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρει ότι: «Στα Τέμπη έγινε ένα έγκλημα και εμείς θέλουμε όλοι να τιμωρηθούν, ανεξάρτητα αν επί ένα χρόνο δεν μας άκουγαν τα υπόλοιπα κόμματα».

Μιλώντας στο Σκάι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στέλεχος της Νέας Αριστεράς, είπε πως: «Το ζήτημα των Τεμπών συμπυκνώνει τα πάντα. Εμείς λέμε συγκάλυψη τέλος».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε στο Open: «Είναι ξεδιάντροποι ψεύτες. Ο κ Καραμανλής ξέρει πολύ καλά έχοντας βουλευτική ασυλία ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν δεν αρθεί η ασυλία. Αν υπάρχουν πρωτοβουλίες άλλων όπως έγινε με την πρόταση μομφής θα την στηρίξουμε».

Κόντρα για τις αδιάβλητες εκλογές

Για συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος έκανε λόγο ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στο νέο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για αδιάβλητες εκλογές: «έχουμε απαντήσει πολλές φορές ο Κασσελάκης κάθε φορά που θέτει οποιοδήποτε θέμα προσβάλλει κεκτημένο 50 ετών το οποίο έχουν διασφαλίσει όλα τα πολιτικά κόμματα. τις εκλογές τις εγγυώνται οι δικαστές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. είναι δύο όψεις, η φαιδρή οπτική και συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος. εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε το παραμικρό στοιχείο να απειληθεί ένα κεκτημένο».

Ο Σ. Κασσελάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Μπορεί να εγγυηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εσωτερικού τα δικά μου τα δικά σου τα δικά του μπορεί να το εγγυηθεί και αν ναι γιατί δεν πέτυχε ίδια εγγύηση για δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού δικαιούμαστε μία απάντηση».

Η αντιπαράθεση στο δρόμο προς την ευρωκάλπη αναμένεται να συνεχιστεί.

Επίσης η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη παρέδωσε στον γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ το κατηγορητήριο που σύνταξε η νομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Περιλαμβάνονται σύμφωνα με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πληρούν αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ. ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης. –

Όπως λένε από την Κουμουνδούρου μία από τις βασικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ως απάντηση στο αίτημα Κασσελάκη να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός για σύσταση προνακριτικής, ήταν το ότι δεν υπήρχε κατηγορητήριο. Τώρα παρουσιάζοντας εγγράφως το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή, το οποίο συνέγραψε η νομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει το κυβερνών κόμμα τη σύσταση προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή. Όπως λένε από την Κουμουνδούρου, εάν θα δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει άμεσα το αίτημα για τη σύσταση της επιτροπής με τις 30 υπογραφές που απαιτούνται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν πλέον την απάντηση της ΝΔ και αναλόγως θα κινηθεί εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα από τη ΝΔ για δέσμευση σύσταση προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή. Αναμένουν πρώτα την απάντηση της ΝΔ.

Μισθολογικά και ψηφιακή κάρτα

Στο πολιτικό τερέν της καθημερινότητας των πολιτών, με αιχμή την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, δομεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εκστρατείας της η κυβέρνηση, δύο μήνες πριν το εκλογικό ορόσημο της 9ης Ιουνίου.

«Να μπορέσουμε να συγκλίνουμε μισθολογικά με την Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που όρισε, με την αποστροφή αυτή, το μεγάλο στοίχημα της…γαλάζιας οικονομικής πολιτικής. Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από σήμερα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός και πηγαίνει στα 830 ευρώ. Αν αναλογιστείτε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κάτι παραπάνω από 26%. Έχει αυξηθεί αθροιστικά πια, και με αυτή την αύξηση, περισσότερο από τον πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το τονίζουμε, γιατί έχουμε μεν αυξημένο πληθωρισμό τροφίμων, αλλά τα έξοδα του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, είναι η ενέργεια, είναι οι μεταφορές, είναι ένα συνολικό “καλάθι του νοικοκυριού” αυτό το οποίο πρέπει να αξιολογούμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το ύψος του μέσου μισθού και οι στόχοι είναι:

-Μέσος μισθός: 1.258 ευρώ (2023) / 1.046 ευρώ (2019).

-Μέσος μισθός: 1.500 ευρώ (2027).

-Κατώτατος μισθός: 950 ευρώ (2027).

O Πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς να προσέξουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι δύο πράγματα: το πρώτο είναι να εξασφαλίσουμε ότι την αντέχει η επιχείρηση. Πιστεύουμε ότι αυτή την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις διότι, μην ξεχνάτε, έχουμε μειώσει φόρους, έχουμε μειώσει εισφορές, έχουμε στηρίξει συνολικά τις επιχειρήσεις και τους ισολογισμούς. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην τροφοδοτήσει η αύξηση ένα νέο κύμα ανατιμήσεων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας «Ήλιος Μπαχαρικά», ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από την πρόεδρο της επιχείρησης και συνομίλησε με εργαζόμενους.

Στην πρώτη γραμμή, η μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία διευρύνθηκε την 1η Ιανουαρίου ώστε να περιλάβει, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις που υπάγονται στον κλάδο της βιομηχανίας.

Όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης: «Για εμάς είναι η τελική και απόλυτη εγγύηση ότι καταγράφεται πλήρως ο χρόνος εργασίας. Επιμένουμε τόσο πολύ ο πραγματικός χρόνος εργασίας των εργαζόμενων να δηλώνεται πια με αυτόν τον τρόπο, να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε και την αδήλωτη, τη συμπληρωματική αδήλωτη εργασία, η οποία τελικά στερεί από τον εργαζόμενο εισόδημα το οποίο δικαιούται βάσει του πραγματικού χρόνου που έχει δουλέψει».

Εσωτερική αναδιάταξη στο Μαξίμου

Στον απόηχο των παραιτήσεων των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή

  • Ο Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού.
  • Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού
  • Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών
  • Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού
  • Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Εκτός πλάνου έθεσε κάθε σενάριο ανασχηματισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας: « Έχουμε πει πολλές φορές, επειδή είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, οι συμπεριφορές αξιολογούνται καθημερινά, οι ατομικές, η παραγωγή είναι διαδικασία που θέλει χρονικό διάστημα και αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού, είναι δεδομένο ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου χαίρουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού θέλουμε να συνεχιστεί το έργο μας!!! δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού».

Τα μηνύματα συσπείρωσης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα κυριαρχήσουν στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που σηκώνει αυλαία την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button