Πολιτεία & Ευτοπία: Ομαδική έκθεση στο χώρο τέχνης Luminous Eye
Ο επιμελητής Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες, σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση «Πολιτεία & Ευτοπία: Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», στη Luminous Eye.
Το «Πολιτεία & Ευτοπία» είναι μια έκθεση επανεκτίμησης του των ρόλων της ανθρώπινης κοινωνίας σε αστικό περιβάλλον. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Πέμπτη 11 – Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye, και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Πέμπτη 11 Μαΐου ώρες 18:00 – 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολάζ, και ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή.
Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η φράση “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Πρωταγόρα σημαίνει ότι οι ανθρώπινες αξίες και αντιλήψεις καθορίζουν το πώς βλέπουμε τον κόσμο και τα πράγματα γύρω μας. Συγκεκριμένα, η φράση εκφράζει την ιδέα ότι η αξία ενός αντικειμένου ή μιας πράξης πρέπει να κρίνεται από την ανθρώπινη αντίληψη και προοπτική. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα πράγματα μόνο με βάση την οικονομική τους αξία ή το κόστος, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την ανθρώπινη αξία που έχουν. Η φράση αυτή αναφέρεται επίσης στην αρχή της ελευθερίας του και της ισότητας των ανθρώπων, καθώς αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τα πράγματα με βάση τις δικές του αξίες και αντιλήψεις.
ΔΕΣ 3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Και είναι ο άνθρωπος με τη πολιτεία του που καθιστά εφικτή μια Πολιτεία, που καθορίζει την Ευτοπία, που ανέχεται τη Δυστοπία, που πιστεύει στην Ουτοπία. Στο πλαίσιο των εικαστικών τεχνών, αυτοί οι όροι μπορούν να διερευνηθούν με πολλούς τρόπους. Η Ουτοπία συχνά αντιπροσωπεύεται στην τέχνη ως ένας τέλειος κόσμος ή ένα ονειρικό όραμα για το μέλλον. Η Ευτοπία συνδέεται στενά με την Ουτοπία, αλλά εστιάζει στην ιδέα μιας ουσιαστικά επιτυχημένης κοινωνίας και όχι θεωρητικά ιδανικής. Η Δυστοπία αναφέρεται σε μια κοινωνία που είναι ανεπιθύμητη και δυσάρεστη, συχνά με κριτική διάθεση για τη σύγχρονη εποχή. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες για να εξερευνήσουν ιδέες για την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση και για να προβληματιστούν σχετικά με τις πιθανές συνέπειες διαφορετικών κοινωνικών δομών και πολιτικών συστημάτων».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
-
Δημήτρης Καπετάνου – Braille: Έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
-
Χριστόφορος Δουλγέρης – Matter Anonymous | Ανώνυμη Ύλη: Έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες
Γωγώ Πιτσόκου, Κάθριν Τσιριγκούλη, Χρυσούλα Δεμάγκου, Ταξιαρχούλα Ανδρεαδέλλη, Ηλέκτρα Αλεξάκη, Νίκος Δημίδης, Στεφανία Δασκαλόσογλου, Γιώργος Δημητρίου, Άννα Φιλιππίδου Μολώνη, Βασιλική Κιρτζαλίδου, Έλενα Αρσενίδου, Εύα Κατσιαούνη, Βίκυ Στυλιανού, Βανέσσα Αθανασιάδου, Μυρτώ Λεοντίδου, Μιχάλης Δεβανάκης, Φωτεινή Πέτρου, Νένα Πεσκελίδη, Stratos, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Μαριάννα Τζώρτζη, Αικατερίνη Ν. Βησούλη, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Κώστας Νικάκης, Χριστίνα Ρώση, Στέλλα Παπά, John Abbott, Γεωργία Χιόνη, Ευρυδίκη Μαρία Βεντούρη (MEV), KaiZer Ιωάννης Καϊσερλής, Αγγελική Παπαδοπούλου
Κεντρική εικόνα θέματος: Αγγελική Παπαδοπούλου. Λεπτομέρεια έργου.