Οικονομία

Ποιους καλεί τώρα η Εφορία για εξηγήσεις και ελέγχους

Ποιους καλεί τώρα η Εφορία για εξηγήσεις και ελέγχους

Τις δαπάνες διαβίωσης οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα δηλωθέντα εισοδήματα και γενικότερα δε συνάδουν με τη φορολογική τους εικόνα καλούνται να δικαιολογήσουν στην Εφορία οι πρώτοι 1.500 φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα απευθυνθεί πρώτα στους φορολογούμενους για τους οποίους μετά από διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψε ότι ενώ δήλωναν εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ οι δαπάνες διαβίωσης τους την ίδια περίοδο ξεπερνούσαν τις 30.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις 200.000 ευρώ.

Οι “εγκαλούμενοι” θα πρέπει με τεκμηριωμένα στοιχεία να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και του κόστους διαβίωσης και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει τακτικό έλεγχο για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την επιβολή του πρόσθετου φόρου και των προστίμων που προβλέπει ο νόμος για την απόκρυψη εισοδήματος.

Όπως διευκρινίζουν πάντως αρμόδιοι παράγοντες, όσοι εντοπίσθηκαν με σημαντικές διαφορές εισοδήματος και δαπανών δεν θεωρούνται εκ προοιμίου φοροφυγάδες, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λαθών στα στοιχεία των διασταυρώσεων.

Η πρώτη λίστα με τους 1.500 ύποπτους για φοροδιαφυγή συντάχθηκε με βάση τα ευρήματα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούν:

  • Πληρωμές μέσω καρτών
  • Τόκους καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
  • Τόκους και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
  • Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
  • Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
  • Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Από τους ελέγχους προέκυψαν 80 εκατ. δεδομένα και πληροφορίες τα οποία εξετάσθηκαν και σε πρώτη φάση εντοπίσθηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές ενώ σε 20.000 από αυτούς η «ψαλίδα» ξεπερνά τις 30.000, 50.000 ακόμα και τις 200.000 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εντατικοποιήσει του ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής τους επόμενους μήνες με την διενέργεια νέων σαρωτικών διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με μεγαλύτερα εισοδήματα καθώς πέρυσι μόλις το 10% δήλωσε πάνω από 20.842 ευρώ.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button