Πέθανε ο «Ταμπουραλί Πασάς»: Ο Τούρκος που με ένα νεύμα «δολοφόνησε» τον Κύπριο Σολομών Σολωμού
O Τούρκος στρατιωτικός Χασάν Κουντακτσί που έδωσε με ένα νεύμα την εντολή για την δολοφονία του ήρωα, της Κύπρου Σολωμού Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στις 14 Αυγούστου του 1996, πέθανε χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος αντιστράτηγος ε.α. άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο των κατεχομένων σε ηλικία 86 ετών. Ο Χασάν Κουντακτσί ήταν ο στρατιωτικός που με ένα μόνο νεύμα του έδωσε την εντολή της δολοφονίας του αγωνιστή και ήρωα της Κύπρου Σολομού Σολωμού.
Όπως μετέδωσαν τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ειδικού Πολέμου του κατοχικού στρατού, γνωστός με το παρατσούκλι “Ταμπουραλί Πασάς”, αισθάνθηκε αδιαθεσία χθες το πρωί ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και διακομίστηκε στο νοσηλευτήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε το μεσημέρι.
Ο Χασάν Κουντακτσί είχε ομολογήσει με κυνικό τρόπο ότι έδωσε εντολή για τη στυγερή δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στις 14 Αυγούστου του 1996.
Ο Τούρκος στρατηγός μάλιστα, είχε δηλώσει αμετανόητος για την εντολή του, που οδήγησε στον θάνατο τον Κύπριο ήρωα. Η Ιντερπολ είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Τούρκο και από τότε μάλιστα δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι προτιμούσε να είναι γνωστός ως “ο εγκλωβισμένος διοικητής” παρά ως ο διοικητής με κατεβασμένη σημαία.
Ο Τούρκος στρατηγός είπε ότι πριν από τα επεισόδια είχε ήδη δώσει εντολές σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Αττίλα που συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ότι κανείς Ελληνοκύπριος δεν πρέπει να περάσει το συρματόπλεγμα.
Ο Σολωμός Σολωμού το πέρασε. Αμέσως επιχείρησε να ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει τη σημαία κατοχής. Τότε ο Κουντακτσί έκανε νεύμα με το χέρι του για να πυροβοληθεί και να πέσει νεκρός, κάτι που έγινε.
Το όνομα του είχε εμπλακεί πρόσφατα στην υπόθεση δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996 στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου τότε Κουντακτσί ήταν επικεφαλής της… “ειρηνευτικής δύναμης” του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα.
Το χρονικό της δολοφονίας
Η ένταση στα σύνορα της Κύπρου με το ψευδοκράτος στη Δερύνεια είχαν ξεκινήσει πριν την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού. Είχαν ξεκινήσει με μια άλλη δολοφονία, αυτή του Τάσου Ισαάκ στις 11 Αυγούστου 1996. Ο Κύπριος ήρωας δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο (χτυπήματα με πέτρες, ξύλα κ.α.) από Τούρκους πολίτες και αστυνομικούς στην διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.
Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας του Ισαάκ.
Στο σημείο εκείνο οι Κύπριοι δέχτηκαν επίθεση από ομάδα των «Γκρίζων Λύκων». Ξαφνικά ο Σολομών Σολωμού μπήκε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο Κουντακτσί έδωσε εντολή να πυροβοληθεί ο Σολωμού και αυτό έγινε.
Σύμφωνα με τις ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού, ήταν και ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών δυνάμεων.
Πηγή: thecaller.gr