Πολιτική

Παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον

Με παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον του ΟΗΕ, ξεκινάει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα – διάδοχο του Κουβέιτ και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικά σταυροδρόμι για την παγκόσμια κοινότητα και με τη Μέση Ανατολή στο χείλος της ολικής ανάφλεξης, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός σηκώνει σήμερα την αυλαία της πενθήμερης παρουσίας του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με την προστιθέμενη αξία που παράγει ο ενισχυμένος ρόλος της χώρας στην περιοχή-κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις οκτώ το απόγευμα ώρα Ελλάδας στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με τις γεωπολιτικές εντάσεις, την οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ και η συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλειδώσει ο χρόνος της έκτης μέσα σε δώδεκα μήνες συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της γείτονος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και να επιβεβαιώσουν τη βούληση για ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θα εξετάσουν, επίσης την εντατικοποίηση της συνεργασίας επάνω στη θετική ατζέντα, τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας. Ορόσημο θα αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Τουρκία, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμα θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι συμπεριφέρεται σαν τρομοκρατική οργάνωση. Η Αθήνα, που αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αναδεικνύει, σε κάθε ευκαιρία τις πάγιες θέσεις της για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Αθήνα και Λευκωσία χαράσσουν κοινή γραμμή, ο Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζει να βολιδοσκοπεί την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης μέσα στον Οκτώβριο, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει απαντήσει θετικά, την τουρκοκυπριακή να επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και τον πρόεδρο Ερντογάν να επιμένει στις προκλήσεις, καθώς σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης θα ζητήσει, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, την αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button