Π.Χρηστίδης: Πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού και συντονισμό δράσεων με στόχο την καταπολέμηση του trafficking
Τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα στοχεύει στο συντονισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και σε επίπεδο διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και σε επίπεδο λειτουργίας των αρμόδιων φορέων του δημοσίου, πρότεινε ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στην Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Δε νοείται και δε συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο το να υπάρχουν άνθρωποι – σκλάβοι εγκληματικών δικτύων που τους κλέβουν την ελευθερία και τους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε», επεσήμανε ο Παύλος Χρηστίδης.
«Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, υπάρχουν νομικά εργαλεία στα χέρια μας, προκειμένου να εκπονήσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσεων, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο δράσεων, το οποίο πρότεινε ο Παύλος Χρηστίδης, εντάσσονται:
– Η πληροφόρηση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παραγωγικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την αποφυγή εμπλοκής ανθρώπων – θυμάτων εμπορίας στην παραγωγική αλυσίδα.
– Η ετοιμότητα του προσωπικού που εργάζεται σε λιμάνια, αεροδρόμια, τελωνεία, νοσοκομεία να αναγνωρίζει τα σημάδια εκείνα που μπορεί να υποδηλώνουν παράνομη εμπορία ανθρώπων.
– Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών για την πρόληψη και διάσωση πιθανών θυμάτων, καθώς και η ανίχνευση ροών ή ξεπλύματος χρήματος που προέρχεται από την εγκληματική δραστηριότητα Εμπορίας Ανθρώπων, για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
– Κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στις διαδικασίες αναγνώρισης, παραπομπής των θυτών και αποκατάστασης των θυμάτων.
Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη συμμετοχή του συνόλου των αρμόδιων θεσμών διακυβέρνησης και των ενδιαφερόμενων μερών.
«Οι προτάσεις μας αποσκοπούν σε μια ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης αναφορικά με την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας και των απαιτούμενων ενεργειών για τη μέριμνα των θυμάτων αυτών και την καταγγελία των θυτών» κατέληξε.