Ομιλία-συζήτηση με τον ιστορικό τέχνης Sjeng Scheijen στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη υποδέχεται τον Sjeng Scheijen για μια ομιλία-συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του «Οι Πρωτοπόροι! Καλλιτέχνες σε εξέγερση στη Ρωσική Αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση 1917-1935».
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ιστορικός τέχνης Sjeng Scheijen (Σενγκ Σάιγεν) επισκέπτεται το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, με αφορμή το νέο, συναρπαστικό του βιβλίο με τίτλο «Οι Πρωτοπόροι! Καλλιτέχνες σε εξέγερση στη Ρωσική Αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση 1917-1935» (The Avant-gardists! Artists in revolt in the Russian Empire and the Soviet Union 1917-1935) για μια ομιλία και συζήτηση με το κοινό, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 17:00.
О Sjeng Scheijen θα συζητήσει με την Μαρία Τσαντσάνογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.
Στην ομιλία του ο Sjeng Scheijen θα αναφερθεί στις προσωπικές ιστορίες αυτών των καλλιτεχνών: Γιατί συμμετείχαν στην επανάσταση, πώς ήθελαν να ζωντανέψουν τα ουτοπικά τους όνειρα; Και πώς αντιμετώπισαν την καταπίεση, την περιθωριοποίηση και τη βία, την οποία έπρεπε να υπομείνουν μέχρι το τέλος της ζωής τους;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
-
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες – Τα λέμε τον Αύγουστο: Ένα βιβλίο «γεμάτο εκπλήξεις και αισθησιασμό»
-
Χουάν Κάρλος Ονέτι – Το πηγάδι: Ένα βιβλίο της «λογοτεχνίας της απομάγευσης»
Ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Kαλλιτέχνες όπως ο Kazimir Malevich, ο Wassily Kandinsky, ο Marc Chagall και ο Vladimir Tatlin, που σήμερα θεωρούνται από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, είχαν χαρακτηριστεί κατά τα τελευταία χρόνια της τσαρικής διακυβέρνησης στη Ρωσία, στην καλύτερη περίπτωση, ως κωμικοί ταραχοποιοί. Ωστόσο, αμέσως μετά την Επανάσταση, απέκτησαν φήμη και ανέλαβαν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας στη νεοσύστατη σοβιετική κυβέρνηση. Ποτέ πριν, και ποτέ μετά, δεν δόθηκε στους τόσο δημιουργικούς αυτούς καλλιτέχνες μια τέτοια πολιτική δύναμη. Τους ανατέθηκε το καθήκον να αναδιοργανώσουν τον κόσμο της τέχνης και να αλλάξουν τον δημόσιο χώρο στις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τα ουτοπικά ιδεώδη της Επανάστασης. Ωστόσο, οι Πρωτοπόροι δεν συμφώνησαν απόλυτα με τα πολιτικά παιχνίδια των σκληροπυρηνικών επαναστατών και μετά από κάποια χρόνια έπαψαν να συμμερίζονται τις θέσεις τους. Όταν η σοβιετική εξουσία έγινε απολυταρχική, οι καλλιτέχνες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες πολιτιστικές πολιτικές και να υπηρετήσουν την κοινωνική και πολιτική ατζέντα του κράτους. Όσοι αρνήθηκαν να το κάνουν περιθωριοποιήθηκαν, υπέστησαν διώξεις και κάποιοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.»
Ο Sjeng Scheijen έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το Σλαβικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Leiden, είναι ανεξάρτητος συγγραφέας, επιμελητής και ερευνητής. Εργάστηκε ως πολιτιστικός ακόλουθος στη Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία στη Μόσχα. Έζησε και/ή εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Khardzhiev, που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Ήταν μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ερμιτάζ – Άμστερνταμ και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Vermeer, του ολλανδικού κρατικού βραβείου για τις τέχνες. Τα βιβλία του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται μια σημαντική βιογραφία του Sergei Diaghilev, έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.
Photo credit: Dr Sjeng Scheijen (c) Hugo Thomassen
Πηγή: culturenow.gr