Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα «ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την ακρίβεια και τη φοροληστεία»
Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 15 Δεκεμβρίου, μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, «ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την ακρίβεια και την φοροληστεία» την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στη μεγάλη οθόνη που στήθηκε στον χώρο της συγκέντρωσης, πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο «στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου και στο μήνυμα καταδίκης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη που προσφέρει στον κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ».
Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» οι διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό φαναράκια για τα θύματα του μακελειού στη Γάζα και όλη την Παλαιστίνη.
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων ανάφερε: «Ο αγώνας μας, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αγώνας επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη μαζική οργάνωση στα συνδικάτα, από το να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και πανελλαδικά, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, τα δικαιώματα και τη ζωή μας.Δυναμώνοντας τα συνδικάτα μας και με σύνθημα μας όλοι για έναν και ένας για όλους. Προετοιμαζόμαστε για την κλιμάκωση της πάλης μας το αμέσως επόμενο διάστημα».
Την «τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Σωματείου, με την οποία κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας», κατήγγειλε ο Κίμωνας Ασπιώτης, μέλος της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.
«Είναι χτύπημα συνολικά στα σωματεία, στο δικαίωμα των εργαζομένων στην οργάνωση και τη διεκδίκηση», υπογράμμισε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Σωματείο», τόνισε, χαιρετίζοντας την αλληλεγγύη πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαβεβαιώνοντας πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκληση της απόλυσης».
«Τους χαμηλούς μισθούς, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα δεκάωρα ωράρια», κατήγγειλε η Τζένη Τσέκου, μια από τους πέντε εργαζόμενους που απολύθηκαν από την PeopleCert. Όπως ανέφερε, «η εργοδοσία απέλυσε μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης, πέντε εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα γράφτηκαν στο σωματείο τους, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους».
«Αυτό που δεν περίμενε ήταν η αλληλεγγύη των συναδέλφων μας», πρόσθεσε.
Στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν «ενάντια στον νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης», και στα αιτήματα των μικρών επαγγελματιών, αναφέρθηκε ο Νίκος Σφαντός, γραμματέας της ΟΒΣΑ. Χαιρέτισε τη στήριξη των σωματείων στις πρωτοβουλίες αυτές και τόνισε την ανάγκη «η συμμαχία βιοπαλαιστών επαγγελματιών και εργαζόμενων να δυναμώσει».
Ο Νίκος Παπαθανασίου, πρόεδρος της ομοσπονδίας των χωριών της Μουργκάνας, κατήγγειλε τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που «κωφεύουν στα κρίσιμα αιτήματα» των κατοίκων της περιοχής.
«Η βοήθεια στο Ισραήλ είναι μεγαλύτερη ανάγκη για την κυβέρνηση», σχολίασε, την ώρα που η συγκεκριμένη περιοχή «στερείται δομών υγείας, υποδομών οδικού δικτύου και άλλων ζωτικής σημασίας υποδομών και υπηρεσιών».
Το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Θύμιο Λυμπερόπουλο.
«Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την ακρίβεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα» διαδήλωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους από τον κλάδο των Μεταφορών αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών Εταιρειών, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.
Σε στιγμές από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος ήταν αφιερωμένο το βίντεο που προβλήθηκε στο συλλαλητήριο. Μεταξύ αυτών, οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, των διανομέων στην efood, των οικοδόμων, οι πρόσφατες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των αυτοαπασχολουμένων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το ίδιο βίντεο προέβαλε την απαίτηση για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση της φορολογίας που έχει ρημάξει τις λαϊκές οικογένειες.
Τα αιτήματα των συνδικάτων:
«– Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
— Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
— Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
— Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
— Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
— Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
— Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
— Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
— Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».
Πηγή: thecaller.gr