Οι Κυβερνοαπειλές είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους – Όλα όσα συζητήθηκαν στη δημόσια συζήτηση του ΔΙΚΤΥΟΥ
Το ΔΙΚΤΥΟ διοργάνωσε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου δημόσια συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια και τις προκλήσεις του Κυβερνοχώρου στην Ελλάδα και διεθνώς.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχαν-εκτός των άλλων- οι κ.κ.:
- Θανάσης Στάβερης – Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας,
- Δημήτρης Γκρίτζαλης, Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας & Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ασφάλεια & Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων – Τμ. Πληροφορικής, ΟΠΑ
- Δημήτρης Κυριαζάνος, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
- Πλοίαρχος Σπυρίδων Παπαγεωργίου, (Μ) ΠΝ , Διευθυντής Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής CSIRT – (Computer Security Incident Response Team)
- Γιώργος Πατσής, Διευθύνων Σύμβουλος, Συνιδρυτής Obrela Security Industries, Μέλος του CREST EU Council
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε στην εισαγωγή της ότι «ο κυβερνοχώρος είναι ένα νέο πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πεδίο όπου παράγεται νέα, διαρκώς αυξανόμενη αξίας αλλά ταυτόχρονα πεδίο εγκλήματος και απειλών.
Για τους πολίτες, τα κράτη, τις επιχειρήσεις και την ίδια τη Δημοκρατία. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλους, τόσο στο εσωτερικό των κοινωνιών όσο και στο διεθνές περιβάλλον».
Ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Στάβερης – Πολυκαλάς υπογράμμισε ότι «με βάση στοιχεία του ENISA, οι τομείς που δέχθηκαν τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις το 2021 είναι οι κυβερνητικές υποδομές, οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών, το γενικό δημόσιο, ο τομέας υγείας, ο τραπεζικός τομέας».
Ταυτόχρονα, αναλύοντας την απάντηση από μέρους του κράτους, σημείωσε ότι «η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θωρακίζει τις ψηφιακές υποδομές, ορίζει απαιτήσεις και κανόνες ασφαλείας και προωθεί δράσεις εκπαίδευσης του κοινού. Η μελλοντική ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών θα βασίζεται στα κβαντικά κλειδιά. Στόχος της Αρχής, η χώρα μας μέχρι το 2030 να έχει το δικό της σύστημα κβαντικών κλειδιών».
Τόνισε επίσης, «το έλλειμμα σε ειδικούς κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Πλοίαρχος, (Μ) ΠΝ – Σπυρίδων Παπαγεωργίου ανέφερε πως «όταν αποτυγχάνει η κυβερνοάμυνα ξεκινά η κυβερνοασφάλεια. Στόχος η προστασία του κρατικού μηχανισμού και των ενόπλων δυνάμεων σε κάθε περίοδο: ειρήνη, κρίση, πόλεμο. Πρέπει να κατανοήσουμε την απειλή για να την αντιμετωπίσουμε».
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «το ΓΕΕΘΑ συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ΝΑΤΟικό επίπεδο, για να αναπτύξουμε ανθρώπινο δυναμικό, που κομίζει την πιο σύγχρονη γνώση και τεχνική όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια».
Ο Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας Δημήτρης Γκρίτζαλης υπογράμμισε ότι το πρώτο θύμα μιας ένοπλης σύρραξης ή μιας κρίσης είναι η αλήθεια.
«Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πρωτίστως τεχνολογία, αλλά είναι πολιτικό και κοινωνικό εργαλείο, το αποτελεσματικότερο για να στηρίξει και να οικοδομήσει ένα σύστημα, είτε να το αποδομήσει.
Χρειάζονται δικλείδες, μέτρο, νουνεχείς πολίτες και κυβερνήσεις. Κάθε είδους απόρρητο θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον θεσμοθετημένο έλεγχο των δημοκρατικών αρχών», ανέφερε.
Δίνοντας την οπτική του ιδιωτικού τομέα, ο Γεώργιος Πατσής, CEO της OBRELA SECURITY INDUSTRIES ανέφερε ότι «ο κυβερνοχώρος είναι ένα νέο σύμπαν που περιλαμβάνει ένα μέρος της προσωπικής μας ζωής, των αγαθών, τη μετατροπή της παροχής των υπηρεσιών και της ιδιοκτησίας που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χρημάτων από τις συναλλαγές του κυβερνοχώρου».
«Η τεράστια αξία που παράγεται στον κυβερνοχώρο είναι και η βασική αιτία του κυβερνοεγκλήματος. Η αιτία αυτή έχει χαρακτήρα παγκόσμιο και παγκόσμια πρέπει να είναι και η λύση», προσέθεσε.
Τέλος, ο Δημήτρης Κυριαζάνος, Ερευνητής, Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είπε πως «η κυβερνοασφάλεια είναι ένα οικοσύστημα, μια αλυσίδα που για να λειτουργήσει χρειάζεται όλοι οι “κρίκοι” να συνεργάζονται και έδωσε έμφαση στην έννοια της ιδιωτικότητας», τονίζοντας πως πρόκειται για ένα δικαίωμα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις εν όψει της 4ης ΒΕ.
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατανοήσουμε πως η σύγκλιση του φυσικού και τεχνητού κόσμου φέρνει αλλαγές. Τα δεδομένα μας είναι πολύτιμα», συμπλήρωσε.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:
Πηγή: thecaller.gr