Οικονομία

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα – Νέα θητεία για Γ. Πιτσιλή

Τις αλλαγές, που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα φιλοδωρήματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, αλλά και την λειτουργία της ΑΑΔΕ, εξειδίκευσε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τις αλλαγές, που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα φιλοδωρήματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, αλλά και την λειτουργία της ΑΑΔΕ, εξειδίκευσε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο δρόμος είναι ορθάνοικτος για την ανανέωση για άλλα ακόμη πέντε χρόνια της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Οι ανακοινώσεις περιλάμβάνουν διάφορα μέτρα και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για 4 μεγάλες αλλαγές που «εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων».

Οι αλλαγές αφορούν:

-Στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα

-Στη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.

-Στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, ορίζεται σταθερή ημερονηνία υποβολής από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, ξεκινά κλιμακωτή έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

-Σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εισγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης:

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει.

Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.

Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.

Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…).

Και το τέταρτο η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ. Θα σας πω στη συνέχεια ποιες είναι οι βασικές αλλαγές οι οποίες εισάγονται, αλλά σταματώ εδώ και δίνω το λόγο για τις τρεις πρώτες αλλαγές στον Χρήστο Δήμα, τον αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, για να τις παρουσιάσει.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button