Κόσμος

Ο Ζελένσκι απαντά στον Τραμπ: Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία – Αμετάβλητη η θέση μας

Άμεση ήταν η απάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κριμαία θα παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει μετά τις δηλώσεις του Τραμπ που αμφισβήτησε το μελλοντικό καθεστώς της χερσονήσου, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: μόνο ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά. Το σύνταγμα της Ουκρανίας λέει ότι όλα τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη ανήκουν στην Ουκρανία, στον ουκρανικό λαό», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Τραμπ: Η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του περιοδικό Time ανέφερε ότι «η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία».

Στη συνέχεια επανήλθε στις κατηγορίες κατά του Ζελένσκι ότι παρατείνει τον πόλεμο αρνούμενος να παραδώσει τα ρωσοκρατούμενα εδάφη της Κριμαίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποια παραχώρηση είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα, ο Τραμπ απάντησε «πως κατά την άποψή του είναι μια αρκετά μεγάλη «παραχώρηση» εκ μέρους της Ρωσίας να μην καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.

«Ανοιχτή η Ουκρανία σε εδαφικές συζητήσεις μόνο με άνευ όρων κατάπαυση του πυρός»

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, λέει ότι η Ουκρανία θα ήταν πρόθυμη να «συζητήσει εδαφικά ζητήματα, αλλά μόνο μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

«Μια πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ανοίγει τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα πάντα».

«Αυτό που λέει ο πρόεδρος Τραμπ είναι αλήθεια και συμφωνώ μαζί του στοότι σήμερα δεν έχουμε αρκετά όπλα για να επιστρέψουμε τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας», λέει στους δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι στο Κίεβο απέκλειαν το ενδεχόμενο να προβούν σε εδαφικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την ειρήνη με τη Ρωσία.

Οι διαφορές της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής πρότασης για ειρήνη

Τα βασικά πεδία διαφορών στα δύο κείμενα αφορούν τη σειρά της επίλυσης θεμάτων σχετικά με το εδαφικό, την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τις εγγυήσεις ασφαλείας και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού.

Το πρώτο κείμενο αποτυπώνει τις προτάσεις που μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Παρίσι οι οποίοι με τη σειρά τους τις διαβίβασαν στους Ουκρανούς, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είπε πως οι προτάσεις είναι ένα «αδρό πλαίσιο» προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι διαφορές μεταξύ των πλευρών.

Το δεύτερο κείμενο προέκυψε μία εβδομάδα αργότερα από συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Λονδίνο και έχει δοθεί στην αμερικανική πλευρά, δήλωσαν οι πηγές.

Στο εδαφικό, οι προτάσεις του Γουίτκοφ καλούν για αναγνώριση de jure από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, συν την de facto αναγνώριση σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Αντίθετα, το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο διαφέρει ως προς το ότι αναφέρεται σε λεπτομερείς συζητήσεις για το εδαφικό μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο κείμενο για αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε οποιαδήποτε ουκρανική περιφέρεια.

Σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, το έγγραφο του Γουίτκοφ αναφέρει πως η Ουκρανία θα έχει μια «στιβαρή εγγύηση ασφαλείας» με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να ενεργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν αναφέρει περισσότερα για αυτό αλλά λέει πως το Κίεβο δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το άλλο έγγραφο είναι πιο ειδικό, αναφέροντας ότι δεν θα υπάρχουν όρια στις ουκρανικές δυνάμεις και κανένας περιορισμός όσον αφορά τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων συμμάχων της Ουκρανίας στο ουκρανικό έδαφος – μια διάταξη που είναι πιθανό να ενοχλήσει τη Μόσχα.

Προτείνει στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο μεταξύ άλλων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια «συμφωνία τύπου Άρθρου 5», μια αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με οικονομικά μέτρα, οι προτάσεις του Γουίτκοφ αναφέρουν πως οι κυρώσεις που εφαρμόζονται σε βάρος της Ρωσίας από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα αρθούν στο πλαίσιο της υπό συζήτηση συμφωνίας.

Οι αντιπροτάσεις αναφέρουν πως θα υπάρξει «σταδιακή ελάφρυνση των κυρώσεων μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης» και ότι οι κυρώσεις μπορεί να επανέλθουν αν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο προτείνει επίσης η Ουκρανία να λάβει οικονομική αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό που έχουν δεσμευθεί. Το κείμενο του Γουίτκοφ αναφέρει μόνο πως η Ουκρανία θα αποζημιωθεί οικονομικά, χωρίς να αναφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα.

Πηγή: AFP, BBC

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button