Μύθοι και αλήθειες για τη γονιμότητα
«Μεσάνυχτα» έχουν οι Έλληνες όσον αφορά στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών με βάση έρευνα της MRB, για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Σύμφωνα με αυτή, 1 στους 3 ερωτώμενους θεωρεί ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται στις ηλικίες των 46-55 ετών, πολύ πιο αργά δηλαδή από ό, τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 30 και μετά παρατηρείται σταδιακή έκπτωση του δυναμικού αυτού, η οποία εντείνεται μετά τα 35 και κορυφώνεται μετά τα 40 έτη.
Ενδεικτικά στα 36 έτη υπολογίζεται πως έχει «χαθεί» περίπου το 80% του αποθέματος ωαρίων που έχει μία γυναίκα.
Όσο κι αν η σύγχρονη γυναίκα προσέχει τον εαυτό της και την υγεία της μετά τα 40, αυτό δεν της επιτρέπει να τεκνοποιήσει φυσιολογικά (ωστόσο 7 στους 10 από εκείνους που ρωτήθηκαν πίστευαν ότι μπορεί).
Η ευεργετική επίδραση του υγιεινού τρόπου ζωής δεν μπορεί να υπερκεράσει τη «φυσική φθορά» του αναπαραγωγικού δυναμικού.
Λιγότερο από το 7,7% των ερωτηθέντων στην έρευνα είχαν σωστή ενημέρωση, καταθέτοντας ότι το ποσοστό επιτυχίας με φυσική σύλληψη στις γυναίκες άνω των 40 ετών είναι σημαντικά χαμηλό.
Υπερεκτιμημένες οι δυνατότητες της εξωσωματικής
Η πιθανότητα επίτευξης κύησης σε κάθε καταμήνιο κύκλο είναι περίπου 30%, ακόμα και όταν το ζευγάρι βρίσκεται στην φάση της κορύφωσης του αναπαραγωγικού του δυναμικού.
Μετά τα 40 έτη, και η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνεται σημαντικά- το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο του 10%.
Η εξωσωματική δεν μπορεί να υπερκεράσει απόλυτα τα εμπόδια που θέτει αναμενόμενα η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Τα ‘’εμπόδια’’ αυτά σχετίζονται με μείωση του αριθμού και της ποιότητα των ωαρίων, αλλά και με σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας και της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος.
Η υπογονιμότητα αφορά και στους άνδρες
Υπερεκτιμημένη είναι η άποψη και για την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών. 1 στους 3 ερωτώμενους άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες αναφέρουν ότι η ανδρική γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 56+.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η έκπτωση του αναπαραγωγικού δυναμικού του άνδρα αρχίζει σταδιακά μετά τα 40 έτη, ενώ γίνεται εντονότερη μετά τα 45 έτη.
Η προχωρημένη ηλικία του άντρα σχετίζεται με υποβάθμιση των χαρακτηριστικών του σπέρματος, όπως η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά και με αύξηση του ποσοστού των σπερματοζωαρίων που φέρουν ‘’κατακερματισμένο’’ γενετικό υλικό.
Ο κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων σχετίζεται με σημαντική αύξηση της πιθανότητας επιπλοκών στην κύηση και αποβολών.
Η επιστήμη δεν μπορεί να ξεπεράσει όλους τους «φραγμούς» που θέτει η φύση, ωστόσο μπορεί να δώσει εναλλακτικές επιλογές όπως είναι η κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού με σκοπό τη διαφύλαξη του αναπαραγωγικού δυναμικού.
Πηγή: thecaller.gr