Μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα: Πώς αποτιμά το Μαξίμου την παρουσία του πρωθυπουργού – Στην Ισπανία για τη σύνοδο κορυφής EUMED-9
Σε ένα τεταμένο κλίμα με απρόοπτα διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ.
Η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο πρωθυπουργός βγήκε ενισχυμένος από την χθεσινή διαδικασία και αυτό γιατί κατάφερε να διαλύσει μύθους της αξιωματική αντιπολίτευση που δηλητηρίαζαν το πολιτικό κλίμα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση από την παρουσία και τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χθες Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να αναλύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει την εναρμόνιση εθνικής ασφαλείας και ατομικών δικαιωμάτων και καθιστά τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον δρόμο των καταγγελιών χωρίς στοιχεία και δεν κατέθεσε καμία πρόταση επί της ουσίας.
Σε ό,τι αφορά στο παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και της πραγματικής έκτασής της από τη Δικαιοσύνη, στην οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.
Έθεσε αμείλικτα ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα σε σχέση με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, με τις οποίες δινόταν κάλυψη σε παράνομες παρακολουθήσεις, ερωτήματα για τα οποία δεν έλαβε απολύτως καμία απάντηση.
Επίσης, δεν έλαβε καμία απάντηση από τον κ. Τσίπρα για το αν επί των ημερών του είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές, παρότι εκείνος είχε διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν γίνονταν και προέκυψε μετά ότι παρακολουθούνταν ο κ. Πιτσιόρλας».
Σκληρή ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στις καταγγελίες ότι παρακολουθούσε Υπουργούς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της Κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτo ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για την επιμονή του κ. Τσίπρα στην ερώτηση για το ποιοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ, η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν: «Σας απάντησα: δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Περιμένω την απάντησή σας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής.
«Γιατί αλλάξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο Εισαγγελέα για τα αιτήματα της Ε.Υ.Π. προκειμένου να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις; Ο κ. Αλιβιζάτος λέει: «Υπήρχε όμως και δεύτερος Εισαγγελέας», ο Εισαγγελέας τον οποίο καταργήσατε, «ο Εισαγγελέας Εφετών τον οποίο κατήργησε με νόμο του ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Γιατί; Γιατί υπήρχε τότε ένας Εισαγγελέας, δυστυχώς μακαρίτης, ο κ. Λιόγας, ο οποίος αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που του έστελνε κάθε μέρα ο κ. Ρουμπάτης. Καταργήθηκε, λοιπόν, ο δεύτερος Εισαγγελέας και πλέον η μόνη εγγύηση είναι ο ιδρυματικός». Καταλάβαμε λοιπόν, έστελνε σωρηδόν αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, υπήρχε ένας δεύτερος εισαγγελέας που του έλεγε «τι είναι αυτά που μου στέλνεις», τον βγάλατε τον δεύτερο εισαγγελέα για να υπογράφονται γρηγορότερα τα αιτήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην Ισπανία για τη σύνοδο κορυφής EUMED-9 ο πρωθυπουργός
Στο Αλικάντε της Ισπανίας θα ταξιδέψει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με COVID-19.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.
Παράλληλα αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.
Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στην ατζέντα. Επομένως θα έχει και τον χαρακτήρα συντονισμού ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Τέλος είναι η πρώτη Σύνοδος μετά την εισβολή στην Ουκρανία.