Μισθολογική σύγκλιση με την Ευρώπη – Το στοίχημα Μητσοτάκη ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών
Στο πολιτικό τερέν της καθημερινότητας των πολιτών, με αιχμή την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, δομεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εκστρατείας της η κυβέρνηση, δύο μήνες πριν το εκλογικό ορόσημο της 9ης Ιουνίου. «Να μπορέσουμε να συγκλίνουμε μισθολογικά με την Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού που όρισε με την αποστροφή αυτή το μεγάλο στοίχημα της γαλάζιας οικονομικής πολιτικής.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Από σήμερα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός και πηγαίνει στα 830 ευρώ. Αν αναλογιστείτε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κάτι παραπάνω από 26%. Έχει αυξηθεί αθροιστικά πια, και με αυτή την αύξηση, περισσότερο από τον πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το τονίζουμε, γιατί έχουμε μεν αυξημένο πληθωρισμό τροφίμων, αλλά τα έξοδα του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, είναι η ενέργεια, είναι οι μεταφορές, είναι ένα συνολικό «καλάθι του νοικοκυριού» αυτό το οποίο πρέπει να αξιολογούμε»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ το ύψος του μέσου μισθού και οι στόχοι:
–Μέσος μισθός: 1.258 ευρώ (2023) / 1.046 ευρώ (2019).
-Μέσος μισθός: 1.500 ευρώ (2027).
-Κατώτατος μισθός: 950 ευρώ (2027).
Ακολούθως ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς να προσέξουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι δύο πράγματα: το πρώτο είναι να εξασφαλίσουμε ότι την αντέχει η επιχείρηση. Πιστεύουμε ότι αυτή την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις διότι, μην ξεχνάτε, έχουμε μειώσει φόρους, έχουμε μειώσει εισφορές, έχουμε στηρίξει συνολικά τις επιχειρήσεις και τους ισολογισμούς. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην τροφοδοτήσει η αύξηση ένα νέο κύμα ανατιμήσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας «Ήλιος Μπαχαρικά», ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από την πρόεδρο της επιχείρησης και συνομίλησε με εργαζόμενους. Στην πρώτη γραμμή, η μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία διευρύνθηκε την 1η Ιανουαρίου ώστε να περιλάβει, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις που υπάγονται στον κλάδο της βιομηχανίας.
Στον απόηχο των παραιτήσεων των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή
– Ο Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού.
– Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.
– Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.
– Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού.
– Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Εκτός πλάνου έθεσε κάθε σενάριο ανασχηματισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όπου και τόνισε: «Έχουμε πει πολλές φορές, επειδή είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, οι συμπεριφορές αξιολογουνται καθημερινά, οι ατομικές, η παραγωγή είναι διαδικασία που θέλει χρονικό διάστημα και αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού, είναι δεδομένο ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου χαίρουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού θέλουμε να συνεχιστεί το έργο μας. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού».
Τα μηνύματα συσπείρωσης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα κυριαρχήσουν στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που σηκώνει αυλαία την ερχόμενη Παρασκευή.
Πηγή: thecaller.gr