Πολιτική

Μισός αιώνας από το πραξικόπημα στην Κύπρο – Αθήνα και Λευκωσία θέλουν εξάντληση κάθε δυνατότητας επανάλληψης συνομιλιών

Σε μια χρονική στιγμή που παρατηρούνται εντεινόμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις αλλά και έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα επίκαιρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ατζέντα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αλλά και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου, με την Ελλάδα να καθιστά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ενεργή συμμετοχή της ΕΕ ζητεί το ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε πενήντα χρόνια μετά από την κυπριακή τραγωδία και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την επανέναρξη του διαλόγου βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. […] Όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξανασυζητήσουμε. Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να επιτρέψουμε να επιβληθεί η ατζέντα Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ενημερώθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Ακολούθησαν οι πρόεδροι της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, και των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θα ενημερωθεί από τον υπουργό την ερχόμενη Τετάρτη.

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας. Είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, και εν συνεχεία θα δει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

(Γ.Τ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ/ EUROKINISSI)

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο.

Αθήνα και Λευκωσία θέλουν εξάντληση κάθε δυνατότητας επανάλληψης συνομιλιών

Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του Κυπριακού, οι προοπτικές ανατροπής αυτού του τετελεσμένου που κρατάει μια ευρωπαϊκή χώρα μοιρασμένη στα δύο, με το 37% του εδάφους της υπό ξένη κατοχή, δεν φαίνεται να είναι ευοίωνες.

Η Τουρκία μετά το Κραν Μοντανά, αλλά και μετά την άτυπη πενταμερή της Γενεύης το 2021, έχει υιοθετήσει μια ανελαστική και σκληρή γραμμή που λέει θέλουμε λύση στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, δηλαδή δύο κράτη και δύο λαοί.

Πιθανόν στη διαπραγμάτευση η Τουρκία – αν ξεκίναγε ποτέ διαπραγματεύσεις – να έκανε μια υποχώρηση και αντί για αυτή τη διχοτομική στάση να δεχόταν μια χαλαρή συνομοσπονδία, που όμως και αυτή είναι εκτός πλαισίου. Δεν πρόκειται για ένα δικοινοτικό πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί εύκολα με ταξίδια, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η Τουρκία έχει εντάξει το Κυπριακό στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις για την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Έχει παραλάβει την έκθεσή της απεσταλμένης του, στις ΗΠΑ, της κ. Ολγκίν για τις προσπάθειές της να βρει κοινό έδαφος για μία πορεία προς τα εμπρός στην Κύπρο

Ο ίδιος θα αποφασίσει αν μπορεί να προχωρήσει και αν θα παρατείνει τη θητεία της κ. Ολγκίν μέχρι και το φθινόπωρο. Κι εκεί θα δούμε αν θα επιχειρήσει τον Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να υπάρξει μια νέα τριμερής με τις δύο κοινότητες ή μια ευρύτερη συνάντηση. Αλλά, το μεγάλο εμπόδιο είναι ότι μπορεί να βρεθούν αλλαγές στη διαδικασία ή τη μεθοδολογία, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει, το οποίο είναι από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα φανεί μέχρι το Σεπτέμβριο γιατί πρέπει να μην υπάρξουν εντάσεις και προκλήσεις επί του πεδίου, οι οποίες θα δυσκόλευαν πάρα πολύ την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν ήταν ποτέ καλοί μήνες για το Κυπριακό και την Κύπρο.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button