Υγεία

Μηνιγγίτιδα Β: Ενημερωνόμαστε για τη νόσο, προστατεύουμε τα παιδιά μας

Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και η περίπτωση του κορονοϊού δεν αποτέλεσε εξαίρεση, αφού πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές επιπτώσεις, η πανδημία έφερε σημαντική υποχώρηση στους εμβολιασμούς ρουτίνας μικρών και μεγάλων (1), με άμεσο κίνδυνο ανάδυσης νέων επιδημιών και αύξηση των περιστατικών σε νοσήματα που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό έλεγχο.

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς γονείς και υγειονομικές αρχές να μην “ξεχνούν” τους εμβολιασμούς των παιδιών, υπολογίζεται ότι μόνο το 2021 25.000.000 παιδιά έχασαν δόσεις εμβολίων έναντι νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό.

Σε αυτή την υποχώρηση οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόσφατο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Νέα Υόρκη (2), αλλά και η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία, μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες χωρίς μάσκες και άλλα μέτρα ατομικής προστασίας για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την παράλειψη δόσεων εμβολίων μέσα στην πανδημία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που ευνοεί τη μετάδοση της μηνιγγίτιδας Β, μιας σοβαρής και επικίνδυνης νόσου που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β μοιάζουν πολύ με αυτά μιας απλής ίωσης που πιστεύουμε πως γρήγορα θα περάσει, όμως η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία μέσα σε μόλις 24 ώρες, οδηγώντας σε σοβαρές αναπηρίες, ακόμη και στον θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εμέτους και κακουχία, ενώ πιο ειδικά συμπτώματα αποτελούν η δυσκαμψία αυχένα, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Υπολογίζεται ότι σε 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας σημειώνονται σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες. Το ποσοστό είναι μεγάλο.

Οι γονείς είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους και να προγραμματίσουν τα εμβόλια που έχουν παραλείψει και να ενημερωθούν για τη μηνιγγίτιδα Β και τον τρόπο πρόληψης.

Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από τη μηνιγγίτιδα Β, ο οποίοςμπορεί να ξεκινήσει με ασφάλεια από την ηλικία των 2 μηνών. Άλλωστε, τα μωρά κάτω του έτους και τα νήπια αποτελούν την κύρια ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από μηνιγγίτιδα Β, ακολουθούμενα από τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι κύριοι τρόποι μετάδοσης του βακτηρίου της μηνιγγίτιδας Β είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ανησυχητικά τα δεδομένα και για την Ελλάδα

Το 2021, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία κατέγραψε σημαντική υποχώρηση στο ποσοστό εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β, παρά το γεγονός ότι προ πανδημίας είχε επιτευχθεί ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που άγγιζε το 40%. H πτωτική πορεία της επίπτωσης του νοσήματος από το 2013 και μετά, όπως φαίνεται στο γράφημα, σχετίζεται άμεσα με την άφιξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας (3).

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια, σοβαρή και πρωτίστως ύπουλη νόσος. Ο κίνδυνος για τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι υπαρκτός και όσο η εμβολιαστική κάλυψη μειώνεται, η απειλή αυξάνεται.Οι γονείς δε θα πρέπει να ρισκάρουν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα από τον παιδίατρο για τη νόσο και τον τρόπο πρόληψης ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους. Να μην πάθουν τίποτα!

(1) Nature 608, 253 (2022), doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-02051-w

(2) https://www.cnbc.com/2022/10/04/how-polio-silently-spread-in-new-york-and-left-a-person-paralyzed.html

(3) https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/miniggitidokokkiki-nosos-2004-2020-gr.pdf

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button