Οικονομία

Μηλαπίδης (γγ Εργασιακών Σχέσεων): Αυξήσεις σε 19 επιδόματα έφερε ο νέος κατώτατος μισθός

«Αύξηση που αφορά περίπου 570 χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς και όσους παίρνουν επιδόματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, συνολικά 19 » έκανε λόγο ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας αναφορικά για την αύξηση της τάξεως 6% του κατώτατου μισθού, όπως ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, μετά την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού της κυρίας Κεραμέως, και ο οποίος ανήλθε στα 880 από 1η Απριλίου.

«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, το διαθέσιμο εισόδημα τους, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε όλοι τις συνέπειες του πληθωρισμού. Είναι μια αύξηση πάνω από την εισήγηση που έκανε το ΚΕΠΕ γιατί προηγήθηκε μια διαβούλευση. Εισήγηση του ΚΕΠΕ ήταν 3 – 5% Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 6% και είναι ένα ακόμα βήμα στην πορεία για να φτάσουμε τα 950 ευρώ το 2027» πρόσθεσε ο κ. Μηλαπίδης μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NEWSROOM, ενώ πρόσθεσε πως σε σχέση με τη φορολογία δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με πέρυσι υπογραμμίζοντας πως και σε αυτή την περίπτωση οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν ευσταθούν αφού οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τον ίδιο φορολογικό συντελεστή, απλά αυξάνεται το καθαρό εισόδημα.

«Και αν με ρωτάτε… και μακροοικονομικά αλλά και πολιτικά, θέλουμε να αυξάνεται το εισόδημα, έστω κι αν αντιμετωπίζουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές» τόνισε.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να συνδέεται και οι μισθοί γενικά με την παραγωγικότητα και βέβαια και με τις αντοχές των επιχειρήσεων. Δεν ξεχνάμε ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να κινούνται στα όρια των αντοχών τους, μη δοθούν αυξήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν ανάποδα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα» σημείωσε ο κ. Μηλαπίδης, ενω πρόσθεσε πως «ο κατώτατος αφορά περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Όμως πρέπει να δούμε και τα νούμερα για το μέσο μισθό και για τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης. Αυτοί είναι οι μισθοί οι οποίοι δείχνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» τονίζοντας πως «επηρεάζονται έμμεσα αφού φαίνεται ότι παράλληλα κινούνται. Δηλαδή περίπου στο 28% είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού2019-2024 και περίπου 27% η αύξηση του μέσου μισθού που είναι σήμερα στα 1342 ευρώ. Μέσος μισθός είναι μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης και μερικής. Αν πάμε στον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης είμαστε στα 1478, προσδοκούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 1500 στα 2027 και αν μη τι άλλο θέλουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, θέλουμε καλά εισοδήματα για να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας επικρατεί ένα «μπουμ» λέγοντας πως «Όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους».

Επιπλέον ο κ. Μηλαπίδηςυπογράμμισε πως το στεγαστικό είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τους νέους, αλλά συνολικά για την Ελλάδα.

Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας και το πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σύντομα με τη ΔΥΠΑ, σημείωσε πως «δεν θα πάμε σε μια οριζόντια αντιμετώπιση όλοι οι άνεργοι αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ασφαλιστική ιστορία και η επαγγελματική πορεία του καθενός» ενώ υπογράμμισε πως θα είναι αναλογικό στην αρχή των απολαβών, ενώ θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα δίνεται περισσότερα στην αρχή, για να δίνει κίνητρα στον εργαζόμενο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η ανεργία είναι στο 8,7 %, ενώ η Ελλάδα δεν είχε ποτέ καταγεγραμμένη κάτω από 7,1% ανεργία, και πως το σημερινό ποσοστό 8,7 είναι το καλύτερο που είχαμε τα τελευταία 17 χρόνια.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button