Metron Analysis: Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
Η κλιματική αλλαγή θεωρείται από τους Έλληνες πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τον πλανήτη σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
Συγκεκριμένα, στην παρούσα έρευνα, σε ερώτημα που τίθεται αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που θεωρούν οι πολίτες ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης, στην πρώτη θέση των αναφορών βρίσκεται η κλιματική αλλαγή με 29% , ως το μείζον ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη σήμερα και ακολουθεί, με αυξημένο ποσοστό, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (21%), ενώ όλες οι λοιπές αναφορές κινούνται σε μονοψήφιο νούμερο.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο ερώτημα ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα , την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ακρίβεια (30%) και ακολουθεί η οικονομία (21%), ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9%.
«Προκύπτει λοιπόν μια διπλή παρατήρηση: Η κλιματική αλλαγή, ενδεχομένως και λόγω της θερινής συγκυρίας των εκτεταμένων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές) που εν πολλοίς αποδόθηκαν και στην κλιματική κρίση, φαίνεται να καθίσταται μακράν το νο 1 αντιλαμβανόμενο πρόβλημα του πλανήτη, και αν συνυπολογίσουμε τις επίσης αυξημένες αναφορές στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, πιθανόν υπάρχει μια ένδειξη αυξημένης ευαισθησίας σε ζητήματα περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα όμως, η παρούσα έρευνα επιβεβαιώνει μια παρατήρηση που αφορούσε και την αντίστοιχη έρευνα του 2022: ενώ οι πολίτες θεωρούν τα ζητήματα περιβάλλοντος μείζονα σε πλανητικό επίπεδο, ωστόσο την ίδια στιγμή, και παρά τη συγκυρία των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, σε εθνικό επίπεδο δεν τους αποδίδουν την ίδια σημασία (η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται όπως είδαμε στην τρίτη θέση με 9% έναντι 3% στην έρευνα του 2022, ενώ η κλιματική αλλαγή και στις δύο έρευνες καταγράφει μόλις 1%)», σημειώνει η έρευνα της “Metron Analysis” στα συμπεράσματά της και προσθέτει ότι : «Αποτυπώνεται έτσι ένα νοητικό χάσμα που προς το παρόν δεν γεφυρώνεται.
Το παγκόσμιο δεν μεταφράζεται σε τοπικό. Η ενδεχομένως αύξουσα ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης σε πλανητικό επίπεδο δεν συμβαδίζει με μια ανάλογης έντασης ευαισθησία στο εθνικό επίπεδο. Οι διαφορετικές προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο προκύπτουν ακριβώς επειδή οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ως παγκόσμιο και όχι ως τοπικό.
Σε αυτή την ασυμμετρία συμβάλλει και η εμφανής απουσία ισχυρών ρυθμιστικών κανόνων και παρεμβάσεων παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά ταυτόχρονα και η αναποτελεσματικότητα των εθνικών πολιτικών ιδίως όταν τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση είναι πιο βίαια»..