Κόσμος

Μεταναστευτικό: Τι σχεδιάζουν Κύπρος και Ε.Ε. για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Ένα εξαιρετικά κρίσιμο διήμερο επαφών, σήμερα στην Αθήνα και αύριο στη Βηρυτό, θα κρίνει και την τύχη των πολυήμερων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Κύπρο και το Λίβανο, αναφορικά με την κρίση στο Μεταναστευτικό η οποία, κρίση, έχει οξυνθεί πρωτόγνωρα μάλιστα από την αρχή του χρόνου με την μαζική έλευση διαβιούντων στο Λίβανο Σύρων, προσφύγων και άλλων.

Η ΕΡΤ έχει αποκλειστικές πληροφορίες για το τι θα συζητηθεί σήμερα στην Αθήνα ανάμεσα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και για το τι ενδέχεται να συμβεί εάν ο Λίβανος δεν συναινέσει στην διαχείριση του Μεταναστευτικού βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και των όσων θα του προσφερθούν

Γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντάται στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια διαβούλευση εξόχως καθοριστική για τη συνέχεια αλλά και, όπως όλα δείχνουν, ευκολότερη από τα όσα θα ακολουθήσουν αύριο Δευτέρα στη Βηρυτό.

Κι αυτό, διότι όπως η ΕΡΤ πληροφορείται η αντίδραση της Κομισιόν στα όσα διεμήνυσε η κυβέρνηση της Κύπρου υπήρξε θετική, την ώρα που ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση του Λιβάνου. Έγκυρη πηγή μας εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα μάθουν σήμερα τι ζητά η Λευκωσία, γνωρίζουν ήδη εδώ και μέρες τις θέσεις αλλά και τα αιτήματα της. Αυτό που σήμερα θα γίνει είναι πως η κυρία φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει στον ΠτΔ και θα συζητήσει μαζί του τις λεπτομέρειες πακέτου που ήδη έχει ετοιμαστεί, βάσει και των κυπριακών θέσεων.

Πρόκειται για ένα πακέτο οικονομικό ως επί το πλείστον το οποίο αναμένεται να είναι γενναιόδωρο έτσι που ο Λίβανος ο οποίος ας σημειωθεί ήδη λαμβάνει μεγάλα ποσά από την ΕΕ για την ανακοπή των ροών να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Εδώ και κάποιες εβδομάδες η Βηρυτός δείχνει να μην εφαρμόζει καθόλου την υπάρχουσα συμφωνία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για περισσότερα χρήματα – έχει εισπράξει πέραν των 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια – με αποτέλεσμα οι ροές προσφύγων και άλλων Σύρων που διαμένουν στο έδαφος του Λιβάνου, να λαμβάνουν πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Η Κύπρος σίγουρα δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστεί αφού οι χώροι φιλοξενίας των αιτούντων πολιτικό άσυλο είναι εδώ και καιρό υπερπλήρεις, το δε κλίμα στην κοινωνία οξύνεται και πάλι επικίνδυνα ρίχνοντας νερό στον μύλο των ακραίων και ειδικά της ακροδεξιάς. Οι Αρχές μιλούν πλέον για μια βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προσπαθεί αφενός μεν να ασκήσει πίεση στο Λίβανο, αφετέρου δε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο αυξάνοντας τη βοήθεια προς το Λίβανο. Η ίδια πάντα πηγή μιλώντας στην ΕΡΤ πριν από λίγο και σχολιάζοντας αναφορές στον κυπριακό Τύπο σήμερα ανέφερε ότι η κυβέρνηση όντως δεν αποκλείει, σε περίπτωση αποτυχίας των διαβουλεύσεων την επιστροφή Σύρων στην ίδια τη Συρία με σκάφη που θα διαθέσει η Κύπρος, καθώς ο Λίβανος παρά την υπάρχουσα συμφωνία αρνείται να δεχθεί επιστροφές στο έδαφός του. Μάλιστα σε μία από αυτές τις απόπειρες, πολεμικό του λιβανικού ναυτικού εμπόδισε τις κυπριακές Αρχές από του να οδηγήσουν πίσω ένα από τα πλεούμενα που είχε επιχειρήσει να φτάσει στα παράλια της Κύπρου.

Σε ερώτησή μας εάν ευσταθεί η πληροφορία που δημοσιεύεται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες ότι σε περίπτωση που τα πράγματα καταλήξουν σε ακραίο σημείο η Λευκωσία θα κηρύξει κάποιες περιοχές ως ζώνες έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς η Κύπρος δεν είναι σε θέση να το πράξει μονομερώς. Συνέστησε, ωστόσο, ψυχραιμία και αναμονή, λέγοντας ότι η Λευκωσία αναμένει να ακούσει και να συζητήσει πρώτα με την Πρόεδρο της Κομισιόν τα μέτρα, τα οποία ούτως ή άλλως θα τεθούν και στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button