Μ. Σπυράκη για Τέμπη: Λειτουργεί η δικαιοσύνη – Δεν έχει έρθει στη Βουλή για να απαντήσει, αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Καραμανλή (audio)
«Είναι μια συζήτηση που έχει δημιουργηθεί μέσα σε ψυχικό πόνο, μέσα σε τραγικές συνθήκες. Αντιλαμβάνεστε ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή του ανθρώπου είναι να χάσει το παιδί του. Είναι μια πίεση την οποία όμως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και ορθολογικά και να την αντιμετωπίσουμε πρώτα απ’ όλα με απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη». Με την παραπάνω δήλωση απάντησε η Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, Μαρία Σπυράκη, σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών και την εντεινόμενη πίεση για άρση ασυλίας του Κώστα Καραμανλή.
«Λειτουργεί η δικαιοσύνη. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει καλέσει ήδη πρόσωπα τα οποία έχουν καταβάλει εγγυήσεις για να μην προφυλακιστούν» προσέθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ενώ τόνισε πως «τα Τέμπη είναι μια τραγωδία για την οποία αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη και στον τελευταίο υπεύθυνο δεν θα μπορέσει η κοινωνία μας να πάει παρακάτω».
«Οι άνθρωποι αυτοί διώκονται και θα κριθούν από τη δικαιοσύνη, όπως και μια σειρά άλλοι άνθρωποι διώκονται, έχουν ασκηθεί διώξεις και από την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε να ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα. Ελπίζω ότι η απόδοση της δικαιοσύνης θα γίνει ταχύτατα και αυτή η πληγή δεν θα μείνει ανοιχτή για πολύ καιρό. Δεν θέλω καθόλου να αποφύγω την ερώτηση για το αν ο κύριος Καραμανλής πρέπει να παραιτηθεί από την ασυλία του. Δεν έχει έρθει αίτημα άρσης ασυλίας του κυρίου Καραμανλή στη Βουλή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, ούτε κανένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας και την απαραίτητη πλειοψηφία, όπως ο νόμος προβλέπει, έχει καταθέσει αίτημα για τη δημιουργία προκαταρκτικής επιτροπής που είναι η προανακριτική Επιτροπή. Εκεί χρειάζεται συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Η συζήτηση, παραιτούμαι από την ασυλία μου και πάω στον δικαστή, είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει σε ταινία, αλλά στην πραγματική ζωή, σε αυτή τη ζωή δηλαδή που υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να διατυπωθεί ένα αίτημα από την πλευρά των αρχών, από την πλευρά του εισαγγελέα, για να πάει στη Βουλή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για να υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Βουλής» συνέχισε η κ. Σπυράκη.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. η ασυλία δεν είναι κάτι, το οποίο κανείς ξυπνάει το πρωί και παραιτείται γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Εδώ βρισκόμαστε στο μέσο μιας εξέλιξης, μιας τραγωδίας, γιατί οι ευθύνες δεν έχουν ακόμη αποδοθεί και προφανώς λέγονται και γράφονται πολλά, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή στο κατηγορητήριο» συμπλήρωσε η Ευρωβουλευτής.
Όσο αφορά στις διαδοχικές αποφάσεις και ψηφίσματα στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την τραγωδία των Τεμπών, η κ. Σπυράκη διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί το αίτημα των πολιτών, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη, γιατί είχε περισσότερο από ένα εκατομμύριο υπογραφές.
Σχετικά με το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου, αποτελεί, τόνισε η κ. Σπυράκη «παράδειγμα εργαλειοποίησης του Κοινοβουλίου ενόψει των Eυρωεκλογών για τον απλούστατο λόγο ότι συγκεντρώνει διαφορετικές περιπτώσεις, από την τραγωδία των Τεμπών που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και τις υποκλοπές που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, μέχρι τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και καταγγελίες, αυτό όλο για να συνδεθεί και να καταλήξει στο τέλος η απόφαση ότι ο Μητσοτάκης είναι Όρμπαν και ότι η Ελλάδα οφείλει να συνδέσει τη χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πορεία του κράτους δικαίου, κάτι το οποίο κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είναι απλώς απαράδεκτο, είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα, δηλαδή συγκρούεται με την πραγματικότητα».
«Αυτό που έχει σημασία και θέλω να καταλήξω είναι, ότι στη θέση των συναδέλφων ευρωβουλευτών Ελλήνων που υποστήριξαν αυτό το ψήφισμα, που πάτησαν ΝΑΙ στο κουμπί, που ψήφισαν ΝΑΙ στη σύνδεση της χρηματοδότησης της Ελλάδος με την πορεία του κράτους δικαίου, αν δεν κρυβόμουν, τουλάχιστον θα σιωπούσα. Πάντως δεν θα περιέφερα το ψήφισμα με εθνική υπερηφάνεια ότι πήγα εκεί έξω για να συμβάλω μαζί με άλλα ετερόκλητα κόμματα στην περικοπή των κονδυλίων της Ελλάδας» συμπλήρωσε η Ευρωβουλευτής.
Η κ. Σπυράκη ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για έκδοση αμυντικού ευρωομολόγου, έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο βήμα, που στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι υιοθετήθηκε ως μια πολύ σημαντική παράμετρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Η πρόταση λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αμυντική ομπρέλα γιατί πολλά μπορεί να συμβούν. Καταρχήν μπορεί να έχουμε αλλαγές στην ηγεσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και γιατί είναι απαραίτητο η Ευρώπη να στέκεται στα δικά της πόδια όταν πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και με όρους στρατηγικής αυτονομίας. Η νέα αμυντική ομπρέλα θα περιλαμβάνει οπλικά συστήματα με κοινά χαρακτηριστικά, κοινές προδιαγραφές. Μέχρι τώρα έχουμε γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, σουηδικά αλλά τίποτα που να είναι Ευρώπη, EU πάνω του να φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή λοιπόν θα έχει ενιαία χαρακτηριστικά και άρα θα δημιουργείται και μια εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά για τα κοινά αμυντικά οπλικά συστήματα. Και το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός σώματος ταχείας επέμβασης, το οποίο θα χρησιμοποιεί άνδρες και γυναίκες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα παρεμβαίνει στην περίπτωση που δεχόμαστε απειλή στα εξωτερικά μας σύνορα. Πώς θα γίνουν αυτά. Η πρόταση είναι να γίνουν με ευρωπαϊκά χρήματα, κυρίως δηλαδή από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Μόνο που επειδή ο προϋπολογισμός είναι πολύ συγκεκριμένος, εν πολλοίς έχει κατανεμηθεί και ανακατανεμηθεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι φρέσκο χρήμα. Η πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη, εκτός από ρεαλιστική, δηλαδή να βρούμε φρέσκο χρήμα στην αγορά, ξαναφέρνει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε στον κόβιντ ως ΕΕ. Είπαμε, δεν μπορούν οι οικονομίες να αναταχθούν μόνες τους. Βγήκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και δανείστηκε στις διεθνείς αγορές, δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ξεκινάμε την αποπληρωμή του 2028. (..) Έχει σημασία γιατί πια υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγορά των οπλικών αμυντικών συστημάτων στον κόσμο και η Ευρώπη, παράγοντας η ίδια τα οπλικά της συστήματα γιατί έχει τεχνογνωσία από πολλές μεγάλες χώρες, θα μπορέσει επίσης να έχει και ένα μερίδιο σε αυτή την πολύ μεγάλη αγορά» ανέφερε η κ. Σπυράκη.
Πηγή: thecaller.gr