Κόσμος

Κλυδωνίζεται η ζώνη Σένγκεν με το «μεθοριακό μπλόκο» της Γερμανίας – Στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης

Η πρώτη «μάχη» δίνεται ήδη στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, όπου συμμετέχει ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, την ώρα που η μονομερής αλλαγή της Γερμανίας με ευρύτερους ελέγχους και στα δυτικά της σύνορα αλλά και στο βορρά με την Δανία, προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο ‘Ελληνας υπουργός έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, τους υφυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας και τον υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη διάσκεψη που αποκαλείται «διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» με προσκεκλημένους από Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, τις συνομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει ευνόητα το θέμα των συνοριακών ελέγχων που έθεσε σε εφαρμογή η Γερμανία από χθες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Βερολίνου ότι δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε σάκος του μποξ», ως χώρα πρώτης υποδοχής μεταναστών.

Μετά τις 17.00 το απόγευμα αναμένονται δηλώσεις κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Για τους επόμενους έξι μήνες οι συνοριακοί έλεγχοι θα διεξάγονται σε 9 χερσαία μεθοριακά σημεία στα δυτικά σύνορα, με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία, αλλά και στο βορρά με την Δανία, ενώ ήδη το μέτρο εφαρμόζεται στα ανατολικά.

Η μονομερής αλλαγή της Γερμανίας, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ έχει στόχο να περιορίσει τη μετανάστευση και να αποτρέψει σοβαρούς κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ισλαμιστική τρομοκρατία, στη χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Σένγκεν.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αλλά και η άνοδος του ακροδεξιού AFD φαίνεται πως ώθησαν τον κυβερνητικό Συνασπισμό στη συγκεκριμένη απόφαση. Την ίδια ώρα στην Ολλανδία η ακροδεξιά κυβέρνηση επιχειρεί να κηρύξει εθνική κρίση σε σχέση με το μεταναστευτικό, επιχειρώντας να παρακάμψει τη Βουλή και να μην προχωρήσει σε αποδοχή αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Ασύλου της Κομισιόν.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button